Kreml: Moszkva nem kapott Janukovicstól az orosz csapatok bevonulását kérő levet

Külföld, 2017.03.16

A Kremlbe nem jutott el olyan levél, amelyben Viktor Janukovics még de facto hivatalban lévő ukrán elnökként azt kérte volna Oroszországtól, hogy vezényeljen csapatokat Ukrajnába - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

"Semmilyen levél nem érkezett hivatalosan az elnöki hivatalba, semmilyen ilyen levelet nem iktattak a hivatalban" - mondta.

Februárban maga az Ukrajnából elmenekült Janukovics is azt állította, nem fordult Oroszországhoz olyan kéréssel, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

"Nem kértem, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába. Ez nem így van" - közölte.

Hozzátette, hogy semmilyen levelet nem intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz ebben az ügyben.

"Ez először is nem egy levél, hanem bejelentés volt, másodszor pedig vannak törvények. Nem árultam el a népemet, megpróbáltam megvédelmezni a népemet és ezt a jogkörömön belül megtenni" - tette hozzá.

Az ügy pikantériája, hogy három évvel ezelőtt, 2014. március 3-án az idén februárban elhunyt orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) a krími orosz katonai beavatkozást tárgyaló rendkívüli ülésén bejelentette: Janukovics arra kérte Putyint, hogy avatkozzon be Ukrajnában.

Csurkin közölte akkor, hogy felhatalmazták Janukovics nyilatkozatának felolvasására és arra, hogy azt bemutassa a BT tagjainak. A 2014. március 1-i keltezésű dokumentum szerint - amely bekerült a BT-ülés hivatalos jegyzőkönyvébe - az ukrán elnök országának "törvényesen megválasztott képviselőjeként" úgy ítélte meg, hogy "Ukrajna a polgárháború szélére sodródott".

Janukovics a nyilatkozat szerint "a törvényesség, a béke, a rend, a stabilitás és az ukrán nép megvédése érdekében" kérte Putyintól a beavatkozást.

Csurkin idézte a 2014. február 26-án Oroszországba szökött Janukovicsot, aki szerint "fenyegetések érik az emberek életét, biztonságát és jogait, különösen a Krím északkeleti részén". Az orosz nagykövet által felolvasott irat szerint "a nyugati országok befolyása alatt nyílt terror- és erőszakcselekmények történtek".

Putyint egyébként a Szövetségi Tanács (az orosz parlament felsőháza) 2014. március 1-jén - vagyis a felhívás megírásának napján - hatalmazta fel arra, hogy katonai erőt alkalmazzon a Krímben. A dokumentum akkor érvet szolgáltatott Moszkvának ahhoz, hogy megindokolja az orosz erők jelenlétét a félszigeten.

A felhívást Ukrajnában fontos bizonyítéknak tekintik a Janukovics ellen hazaárulás miatt indított eljárásban. A volt államfőt azzal is vádolják, hogy együttműködött Moszkvával Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésében.

Az ukrán törvényhozás csütörtökön elfogadott egy jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy Viktor Janukovicsot távollétében is elítéljék.

Az orosz főügyészség korábban Kijev kérésére hivatalosan közölte, hogy Janukovicstól sem az orosz elnöki hivatalba, sem a Szövetségi Tanácsba nem érkezett az orosz csapatok behívására vonatkozó bejelentés. A Kreml most ezt úgy pontosította, hogy levelet nem kapott a volt ukrán elnöktől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!