Kreml: törvénytelen lefoglaláshoz hasonlítható az orosz képviseletek bezáratása

Külföld, 2017.09.01

Törvénytelen lefoglaláshoz fogható az, ahogy az Egyesült Államok "megfosztotta" diplomáciai tulajdonától Oroszországot - jelentette ki Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója pénteken Moszkvában.

"Az amerikaiak ismét tulajdont vesznek el" - hangoztatta Usakov újságíróknak.

A tisztségviselő szerint az Egyesült Államok, beleértve a decemberi lefoglalásokat is, összesen öt, diplomáciai védettséget élvező objektumot "vett el". Mint mondta, volt egy hatodik ingatlan is, amelytől megfosztották Oroszországot, de az bérlemény volt.

"Ez egyszerűen valami törvénytelen lefoglalás" - fogalmazott.

Washington csütörtökön szólította fel Moszkvát, hogy szombatig zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint washingtoni és New York-i konzulátusának egy-egy hivatalát. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint utóbbiak a kereskedelmi képviselet épületei.

Az Egyesült Államok nem utasított ki újabb orosz külszolgálatosokat, és az épületeket sem foglalta le.

"Önök emlékeznek (Barack) Obama (akkori amerikai elnök) újévi ajándékára. Diplomáciai tulajdont vett, mondhatni lopott el és 35 diplomatát zavart ki. Sokáig nem válaszoltunk rá, mert extravagáns lépésnek tartottuk" - mondta Usakov.

Az elnöki tanácsadó szerint Moszkva "higgadtan átgondolja majd", hogy milyen ellenlépéseket tegyen. Usakov kifogásolta, hogy Washington kevesebb mint két napot adott az érintett intézmények bezárására és értetlenségének adott hangot a kereskedelmi képviseletek bezáratása miatt, és a lépést a kapcsolatok további rombolásának szándékára utaló jelzéséként értékelte.

Az egyesült államokbeli orosz diplomáciai objektumok bezáratásának előzménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén közölte: szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkenteni az amerikai nagykövetség és három konzuli képviselet létszámát. A döntést Moszkva az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták egy 35 fős csoportjának tavaly év végi kiutasításával indokolta. Ez Washington szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Az oroszországi amerikai képviseleteken az alkalmazotti létszám szűkítésére hivatkozva augusztus 23-án felfüggesztették a vízumkiadást, amelyet péntektől az előzetes bejelentés szerint kizárólag a moszkvai nagykövetség konzulátusán újítottak fel. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy emiatt lelassul majd a beutazási engedélyek kiállításának üteme.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!