Kszenyija Szobcsak indulni kíván az orosz elnökválasztáson

Külföld, 2017.10.18

Kszenyija Szobcsak orosz televíziós személyiség az Instagramon szerdán közzétett videóban közölte, hogy jelöltetni akarja magát a jövő márciusi orosz elnökválasztáson.

A 36 éves műsorvezető, aki a bejelentésében a fennálló oroszországi rend alternatívájaként és a demokratikus erők egyesítőjeként pozícionálta magát, alapvetően a liberális, nyugatos választópolgárok voksaira számíthat. Az "orosz Paris Hiltonként" is emlegetett, a Forbes magazin által az oroszországi híres személyiségek rangsorában a 10. helyre sorolt Kszenyija Szobcsak Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének, és az orosz alkotmány egyik társszerzőjének, a néhai Anatolij Szobcsaknak lánya. Az "északi főváros" volt elöljárójának egyik helyettese egyébként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök volt.

Kszenyija Szobcsak szerint jelöltsége alkalmat ad az oroszországi hatalom hibáinak nyilvános megvitatására, valamint az ellenzéki technikák tökéletesítésére. Álláspontja szerint noha a márciusi választás nem lesz igazán szabad, azt nem kell bojkottálni. Potenciális követőinek példaként hozta fel a szeptemberi moszkvai helyhatósági választásokat, amelyeken az ellenzék képviselői sikereket tudtak elérni.

Az orosz független sajtó Kszenyija Szobcsak esetleges elnökjelöltségét szeptember eleje óta a Kreml választási forgatókönyvének részeként kezelte.
A március 18-ra kitűzött oroszországi elnökválasztás kampánya hivatalosan decemberben kezdődik majd. A vonatkozó törvény értelmében az államfői posztra mind a parlamenti, mind a törvényhozáson kívüli pártok állíthatnak jelöltet. Az utóbbiak esetében a jelölt hivatalos bejegyzéséhez 100 ezer, a független jelöltek esetében pedig 300 ezer támogató aláírását kell összegyűjteni.

Oroszország hivatalban lévő elnöke, Vlagyimir Putyin eddig még nem jelezte, hogy újra akarja-e választatni magát. Az államfői posztra való aspirációját eddig Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista, jobboldali Liberális Demokrata Párt elnöke, Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko párt alapítója, Makszim Szurajkin, az Oroszország Kommunistái elnevezésű csoportosulás vezetője, valamint Andrej Bogdanov politológus jelezte, a Társadalmi Igazságosság Kommunista Pártja nevében. Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke egyelőre, Putyinhoz hasonlóan, szintén nem jelezte, hogy harcba száll-e az ország elsőszámú vezetőjének posztjáért.

Az oroszországi és a nemzetközi közfigyelem előterébe egyebek között az országos korrupcióellenes megmozdulások megszervezése révén bekerült Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista ügyében Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke kedden megerősítette, hogy a politikus a köztörvényes elítéltségének próbaideje miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát.

Navalnij egyébként éppen börtönbüntetését tölti, mert ismételten megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket. Februárban sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A politikus azzal érvel, hogy az orosz alkotmány ennek ellenére lehetővé teszi, hogy jelöltesse magát. Ezt Pamfilova, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, hazugságnak nevezte.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!