Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin

Külföld, 2018.04.14

    Berlin, 2018. április 14., szombat (MTI) -  A Der Spiegel című német hírmagazin szombati számában Kiüresített demokrácia címmel közölt kommentárt.

Ebben a szerző úgy vélekedett, hogy a Fidesz-KDNP szövetség "választási győzelme után Magyarország tényelegesen ismét egypártrendszer".

Hozzátették: "a legveszélyesebb politikus az EU-ban Orbán Viktor", és az európai fővárosokban nincs erős akarat, hogy szembeszálljanak vele. Volt már nyolc éve a "magyar demokrácia kiüresítésére", és "váratlan" kétharmados győzelme révén ugyanúgy egyetlen párt "uralkodik", mint az 1989-es fordulat előtt, ezúttal a Fidesz.

A kormányfő "lopakodó" módon terjesztette ki hatalmát, fokozatosan valamennyi fontos tisztségbe fideszes emberek kerültek, a gazdaságot egy "baráti vállalkozókból álló hálózaton keresztül ellenőrzi, amelyet állami megrendelésekkel (és sok EU-s pénzzel) lát el", a nyilvánosságban zajló vitákat pedig "nacionalizmusa uralja" - fejtette ki a Der Spiegel, amely szerint így adódik a kérdés, hogy ki tudja Orbán Viktort feltartóztatni.

Mint írták, az Európai Unió eddig alig tett valamit, a jogállamisági eljárás csak Lengyelországot fenyegeti, mert a lengyel igazságügyi reform nyilvánvalóan ellentétes a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, Orbán viszont "mindig csak annyira provokálta az EU-t, hogy az még éppen ne lépjen közbe", és "vannak barátai, fontos barátai".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!