Külföldi sajtó Magyarországról - Német hírportál a magyar-német kapcsolatokról

Külföld, 2018.06.22

A Spiegel Online független német hírportál a magyar és a német kormány kapcsolatának alakulásáról közölt írást.

Keno Verseck A férfi, aki be akarja zárni Európa kapuit című írásában kiemelte, hogy Magyarországon tovább szigorítják a "kemény menekültpolitikát", amely része Orbán Viktor miniszterelnök "jobboldali nacionalista Európáról szóló víziójának", és a német kancellárral, Angela Merkellel tervezett találkozója előtt "ő diktálja a feltételeket".

Az utóbbi napokban véghezvitt jogszabályi változtatásokról úgy vélte, nem lehetett véletlen a többi között az Európa Tanács által a demokrácia és a jogállamiság további leépítéséhez hozzájáruló lépésként jellemzett döntések időzítése.

Egyebek mellett hozzátette, hogy Orbán Viktort "hidegen hagyják a brüsszeli fenyegetések" és a nemzetközi bírálatok, és újabb választási győzelme óta az EU-politikában eddig ismeretlen öntudatossággal lép fel. Teljes mértékben le akarja állítani az Európába irányuló migrációt és bevándorlást, fel akarja számolni a liberalizmust, és az EU-t "keresztény-nemzeti konzervatív államok szövetségként" képzeli el, amelyeket összeköt a közös piac, de a politikában egymástól függetlenül tevékenykednek.

A miniszterelnök törekvései révén "Budapest ellenpólus lett Brüsszellel, Berlinnel és Párizzsal szemben" - emelte ki a Spiegel Online szerzője, hozzátéve: Angela Merkel is felismerhette, hogy a magyar miniszterelnök megkerülhetetlen.

Mint írta, berlini hivatalos körök megerősítették, hogy Merkel július elején Berlinben találkozik Orbánnal. Ez három éve az első bilaterális megbeszélésük lenne, és "erős jelzés" is a német-magyar kapcsolatokat illetően.

A vendéglátó német kancellár valószínűleg tudja, hogy Orbán nem adja fel eddigi álláspontját, és legfeljebb taktikai engedményekre hajlandó, vendége pedig "világossá tette, hogy most már ő az, aki a feltételeket diktálja".
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-premier-viktor-orban-der-mann-der-europa-abschotten-will-a-1214153.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!