Külföldi szervezeteket és médiumokat vádoltak meg Moszkvában az alkotmányról szóló szavazás manipulálásával

Külföld, 2020.07.09

Törvénytelen módon befolyásolták az orosz alkotmány módosításáról szóló országos szavazást külföldi nem kormányzati szervezetek és sajtóorgánumok - jelentette ki Vaszilij Piszkarjov, az orosz alsóház külföldi beavatkozások eseteit vizsgáló bizottságának vezetője csütörtökön Moszkvában.

Piszkarjov szerint a bizottság által "destruktív, hiteltelen, provokatív és ellentmondásos" információk terjesztésével megvádolt nem kormányzati szervezeteket Nagy-Britannia, Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Csehország és Svédország kormánya, az Európai Bizottság, valamint az Oroszországban nem kívánatosnak minősített cseh Ember Bajban és az amerikai Nyílt Társadalom alapítvány finanszírozta. A képviselő azt hangoztatta, hogy a médiából a Deutsche Welle, a BBC orosz nyelvű szolgálata, az Amerika Hangja, a Szabadság Rádió és regionális képviseletei, továbbá a Meduza, valamint a Mihail Hodorkovszkij emigrációban élő ellenzéki aktivistához köthető az Otkritije Media és MBH Media terjesztett hamis híreket.

Kifogásolta, hogy "a külföldi ügynök feladatát ellátó külföldi tömegtájékoztató eszközök" az e funkciójukra utaló jelzés nélkül terjesztettek agitációs jellegű, az állampolgári szabad akaratnyilvánítást befolyásoló anyagokat.

Az orosz rendőrség csütörtökön házkutatást tartott több, Hodorkovszkijhoz köztehető szerkesztőségnél, valamint olyan ellenzéki aktivistáknál, akik részt vállaltak az alkotmánymódosítás elleni kampányban.

A július 1-jén lezárult, egy hétig tartó országos szavazás részvevőinek csaknem 78 százaléka jóváhagyta az alaptörvény módosítását. Ez egyebek között lenullázta Vlagyimir Putyin elnök eddig letöltött hivatali mandátumait, és lehetővé teszi számára, hogy 2036-ig hivatalban maradhasson. Az istenhitre és történelmi folytonosságra hivatkozó, megváltoztatott alkotmány konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezetett be, és módosított a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán is.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke csütörtökön kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az összes, Oroszország által aláírt nemzetközi szerződést abból a szempontból, hogy megfelelnek-e az orosz alkotmánynak. Az egyik módosítás ugyanis kimondta az orosz alaptörvény dominanciáját a nemzetközi megállapodásokkal és a nemzetközi szervezetek határozataival szemben.

Vologyin indítványozta, hogy az alkotmány vonatkozó, 79. cikkének megváltozásáról tájékoztassák a nemzetközi szervezeteket, köztük az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlését (PACE) is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!