Külföldi egyetemek - Aggodalmát fejezte ki az EU-tagországok régióit képviselő intézmény szocialista csoportja

Külföld, 2017.04.12

Aggodalmának adott hangot "a magyar kormány közelmúltbeli tevékenysége miatt" Catiuscia Marini, a Régiók Európai Bizottsága szocialista párti csoportjának (PES) vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Az olasz tartományi vezető - csoportjának nevében - elítélte a magyar felsőoktatási törvény módosításait, amelyek véleménye szerint "közvetlen diszkriminatív hatással" vannak a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) működésére.

A jogszabályt Marini elfogadhatatlan támadásnak nevezte az Európai Unió alapvető értékei, köztük a kutatás és a felsőoktatás szabadsága, a jogszerű eljárás biztosítása és a megkülönböztetésmentesség ellen.

A jogállamiság egyik tagállamban való megsértése az egész EU jogrendjére nézve fenyegetést jelent - vélekedett Marini.

A PES csoport aggodalmát fejezte ki a magyar háztartásokba küldött nemzeti konzultációs kérdőív miatt is. A csoport nyugtalanítónak nevezte, hogy "egy tagállam kormánya elfogult, negatív kampányba kezd", és hangsúlyozta, hogy az európai integráció a közösen hozott döntések tiszteletben tartására épül

Arra figyelmeztettek, hogy "a magyar kormány elszigetelheti az országot, ami az európai integráció és az uniós alapok előnyeit élvező magyar városokra és régiókra is negatív hatással lehet".

A Régiók Európai Bizottsága konzultatív jogkörű testület az Európai Unió intézményrendszerében, a tagországok regionális és helyi önkormányzatait képviselő összesen 300 tagból áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!