Külföldi egyetemek - Bécs lehetne a CEU új székhelye a főpolgármester-helyettes szerint

Külföld, 2017.04.04

Budapest helyett az osztrák főváros lehetne a Közép-európai Egyetem (CEU) székhelye Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes szerint - írta a Kurier című osztrák lap kedden.

"Amennyiben az intézmény új helyet keres, úgy szívesen meghívnám a Soros-egyetemet Bécsbe" - mondta a lapnak a zöldpárti politikus. Mint mondta, munkatársai már felvették a kapcsolatot az egyetemmel, és hétfőn levelet írtak Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának, hogy hivatalosan is felajánlják segítségüket.

Az osztrák politikus azonban hangsúlyozta, hogy számára az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetem továbbra is Budapesten maradna, és ott folytatná a munkát. Meglátása szerint most az a fontos, hogy megoldást találjanak a budapesti székhelyen, Bécs csupán B-terv lehetne.

"Nem átcsábításról van szó" - mondta Vassilakou, aki szerint ha az egyetemnek valóban menni kell, az osztrák főváros kitűnő helyszín lenne. Mint fogalmazott: "Bécsben van elég hely".

"Az európai szabad egyetemi oktatás melletti kiállásról van szó, nem a pénzről" - válaszolta a főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy az egyetemet adóbevételekből finanszíroznák majd.

Az osztrák rektori konferencia vezetője, a klagenfurti egyetem rektora, Oliver Vitouch szerint amennyiben az egyetem nem tud Budapesten maradni, úgy máshol kell székhelyet találni neki - olvasható a Der Standard című osztrák lap keddi számában. Mint mondta: a CEU "kitűnően illene" Bécsbe, Grazba vagy Klagenfurtba. Javaslata szerint a CEU megtarthatná nevét, és magánegyetemként akkreditálnák Ausztriában.

A Der Standard azt is közölte, hogy a Neos párt bécsi szervezetének vezetője, Beate Meinl-Reisinger szerint "nagy lehetőség lenne Bécs számára", ha az egyetem az osztrák fővárosba költözne. Ezért meglátása szerint Michael Häupl bécsi főpolgármesternek meg kellene hívnia az egyetemet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!