Külföldi egyetemek - Német külügyi államminiszter: a német külügyminisztérium aggódik a felsőoktatási törvény módosítása miatt

Külföld, 2017.04.11

A német külügyminisztérium aggódik a magyar felsőoktatási törvény miatt - közölte kedden a tárca európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth.

A külügyminisztérium közleménye szerint a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kedden Berlinben "nyílt és barátságos beszélgetést" folytatott Györkös Péterrel, Magyarország berlini nagykövetével. A beszélgetés során "kifejezésre juttattam aggodalmunkat" a felsőoktatási törvény módosítását illetően - mondta a közlemény szerint Michael Roth, hozzátéve, hogy az új szabályozás "közvetlenül" a Közép-európai Egyetemre irányul. Ezért "világossá tettem, hogy értetlenséggel tekintünk" a gyorsított eljárásban elfogadott törvénymódosításra.

Azonban "az értetlenség nem jelent szótlanságot", lehetségesnek kell lennie, hogy az "európai partnerek" nehéz témákról is ésszerű, higgadt párbeszédet folytassanak - áll a közleményben, amely szerint "egymással kell beszélnünk, és nem egymásról".

Michael Roth hozzáfűzte: a magyar nagykövettel azt is közölte, hogy "őszinte aggodalommal tölt el minket sok minden, ami pillanatnyilag Magyarországon történik".

Az Európai Unió mindenekelőtt értékközösség, amely "csak akkor működhet, ha mindenki következetesen tiszteletben tartja és megvédi mindezen értékeket" - jegyezte meg, hozzátéve: "azt tapasztaljuk, hogy Magyarország egyre erőteljesebben az EU-val és intézményeivel konfrontálódó irányvonalat követ, és nemzetközileg is kihátrál az EU-s konszenzusból".

Magyarország az Európa Tanácsban egyre inkább hátráltató, fékező tényezőként tevékenykedik olyan emberi jogi témákban, mint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek (LMBTI) ügye. Az új, szigorított magyar menekültügyi szabályozás is "jelentős kétségeket" kelt azzal kapcsolatban, hogy "egyáltalán összhangba lehet-e hozni az EU-s és a nemzetközi joggal" - mondta Michael Roth.

Ugyanakkor "számomra fontos marad, hogy Magyarországnak érthető és világos legyen, hogy miért aggódunk", "ez volt mai beszélgetésünk célja" - emelte ki az államminiszter.

A tárca közleményében háttér-információként hozzátették, hogy Michael Roth rendszeresen találkozik uniós tagállamok nagyköveteivel, és Györkös Péterrel folytatott beszélgetése ennek a bevett formátumnak a keretében zajlott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!