Külföldi EU-állampolgárok is szavazhatnak a csehországi helyhatósági választáson

Külföld, 2014.09.22

Az Európai Unió bármely tagországának állampolgárai részt vehetnek az idén a csehországi helyhatósági választáson, amennyiben legalább átmeneti tartózkodási engedélyük van a Cseh Köztársaságban - közölte Milan Repka, a cseh belügyminisztérium szóvivője hétfőn Prágában az országos választási bizottság ülése után.

A cseh rendőrség nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 110 ezer külföldi EU-állampolgár él a Cseh Köztársaságban, közülük 30 ezer Prágában.

A bizottság ugyanakkor javasolta a belügyminisztériumnak: mihamarabb kezdeményezze a választási törvény módosítását, hogy az összhangban legyen az európai uniós előírásokkal. A helyhatósági választási törvény ezirányú módosítását korábban már a kormány is sürgette.

A hatályos cseh törvények a külföldiek választáson való részvételét jelenleg ugyanis tartós csehországi tartózkodási engedélyhez kötik. Ezt a törvényt támadta meg Peter Nagy népszerű szlovák énekes, aki többnyire a Cseh Köztársaságban él, miután egy brünni választókerületben nem akarták felvenni a választási listára azzal az indokkal, hogy ott nincs állandó lakhelye. Nagy az uniós jogra hivatkozva bíróság elé vitte az ügyet, amely neki adott igazat. Az ügyben pénteken hozott döntést a brünni (Brno) regionális bíróság.

Az országos választási bizottság szerint a bírósági döntés precedens értékű, és eszerint kellene eljárni az ország összes választókerületében.

Csehországban október 10-én és 11-én tartanak helyhatósági és részleges szenátusi választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!