Külföldi sajtó Magyarországról - A Politico a romákhoz és más kisebbségekhez fűződő viszonyról

Külföld, 2017.01.26

Nemcsak a Jobbikon, hanem a Fideszen belül is romlott a romákhoz és más kisebbségi csoportokhoz fűződő viszony Magyarországon - állította csütörtöki cikkében a Politico című brüsszeli hírportál.

A cikk szerint a romák több formában tapasztalják a mindennapi diszkriminációt, amely kihat iskoláztatásukra és foglalkoztatásukra is.

A szerző felidézi, hogy 2012-ben a Jobbik Magyarországért Mozgalom romaellenes tüntetést tartott, amelyet egy peres eljárás követett. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azt állapította meg, hogy a "megmozduláson történtek gyakorlatilag jogkövetkezmények nélkül maradtak".

A romák rasszista megnyilvánulások céltáblái a kormánypárti média, sőt politikusok részéről is - vélekedett a cikk szerzője. Példaként hozta fel, hogy amikor 2013-ban a Fidesz egyik alapítója, Bayer Zsolt "az emberek közötti életre alkalmatlan állatoknak" nevezte a romákat, akkor Orbán Viktor miniszterelnök néma maradt. A cikk értékelése szerint a romák elleni erőszakra gyenge az állam válasza, a rendőrség például közönséges bűncselekményekként kezeli a gyűlölet szította bűncselekményeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!