Külföldi sajtó Magyarországról - Cseh lap a közép-európai választói tevékenységről

Külföld, 2017.04.25

Miért nincs Macronunk, de van Orbánunk címmel közölt jegyzetet kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Bár a közép-európai országok lakosai az Eurobarometer uniós közvélemény-kutatás szerint optimistábban szemlélik az Európai Unió jövőjét, mint a franciák, a régióban mégsem a francia Emmanuel Macronhoz hasonló Európa-párti, hanem a populista és a nacionalista politikusok aratnak rendre győzelmet a választásokon - állapítja meg jegyzetében Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője.

"Hol vannak a közép-európai Macronok, amikor léteznek azok a választói bázisok, amelyekre a támogatottságukat megalapozhatnák? A kulcsot valószínűleg Macron politikai szexepiljének második részében kell keresni, amelyet egyfajta rendszerellenesség és a hagyományos pártoktól való elhatárolódás jellemez, bár ő maga mint beruházási bankár szintén része az elitnek" - írta a szerző.

Martin Ehl szerint a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar választók ugyanúgy csalódtak politikai osztályaikban, mint a franciák. A közép-európai populisták azonban a bevált régi populista példákhoz tértek vissza. Ugyanakkor kihasználják azt, hogy a közép-európai választók jelenleg nem képesek optimistábban látni a jövőt és tárgyilagosabban összehasonlítani a régiót a világ többi részével. Ha ezt megtennék, világosan látniuk kellene, hogy milyen előrehaladást ért el Lengyelország, Magyarország vagy Szlovákia az utóbbi években elsősorban az uniós alapoknak és szabályoknak köszönhetően.

"A Macronok azért hiányoznak itt, mert a közép-európai politikusok többnyire csak félelemkeltéssel szolgálnak ahelyett, hogy igazi pozitív alternatívát nyújtanának. Ugyanakkor érvényes, hogy az új liberális politikusokat sokkal szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá választóik, mint a populistákat, akiknek híveik sok mindent megbocsátanak" - zárta jegyzetét a cseh napilap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!