Külföldi sajtó Magyarországról - Francia lap

Külföld, 2017.05.05

Magyar fiatalok felvették a harcot Orbán eurofób kilengése ellen címmel közölt írást a Momentum mozgalomról pénteken a Le Monde.

A francia balliberális napilap szerint a külföldről hazatérő fiatal diplomások által alapított politikai szervezet, amelynek vezetője nagyon emlékeztet a fiatal Orbán Viktorra, a miniszterelnök nacionalizmusát bírálja. Fekete-Győr András be akarja bizonyítani a magyaroknak, hogy nem kell félni a rendszertől.

A lap megjegyezte, hogy a harc már nem a kommunista rendszer ellen folyik, hanem Orbán Viktor ellen, aki felhagyott saját korábbi liberális értékeivel és sorozatosan sérti meg a jogállamot és támadja Európát. A Momentum vezetője viszont olyannyira Európa-párti, hogy május 1-jére EU-barát tüntetést is szervezett.

A 2024-es olimpia (magyarországi) megrendezése elleni petícióval ismertté vált szervezet, amely a 2018-as választásokon pártként kíván indulni, a cikkírót a francia elnökválasztás favorit jelöltje, Emmanuel Macron tavaly alakult szervezetére emlékeztette abban, hogy se jobb, se baloldalinak nem tartja magát, s jóllehet programja egyelőre homályos, az biztos, hogy a választásokon Európa-barát lesz, miközben Orbán Viktor folyamatosan támadja Brüsszelt, azt állítva, hogy Magyarországra akarja kényszeríteni a migránsok befogadását.

A lap szerint bár a Momentum bizonyította, hogy képes mobilizálni a hagyományos ellenzéki pártokban csalódott, képzett városi fiatalságot, még bizonyítania kell az ország más részeiben, amelyek Fidesz-szavazók.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/05/04/en-hongrie-les-jeunes-sont-en-lutte-contre-la-derive-europhobe-d-orban_5122168_3214.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!