Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményéről

Külföld, 2018.02.27

A Die Welt című konzervatív német lap és a liberális Süddeutsche Zeitung a hódmezővásárhelyi polgármester-választással kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal keddi számában.

A Die Welt A sokk, amely megrázkódtatja az Orbán-rendszert címmel közölte Boris Kálnoky írását, aki kiemelte: a magyar kormányfő biztos volt abban, hogy az áprilisi parlamenti választáson abszolút többséget szerez, de "egy vidéki választás azt mutatja, hogy teljhatalma véget érhet".

Kifejtette, hogy a független Márki-Zay Péter győzelme a "levegőben volt", a várt szoros eredmény helyett bekövetkezett "földcsuszamlásszerű győzelem" pedig "jelzésértékű", és "magától az Orbán-rendszerről" szól. Hozzátette, hogy "a Fidesznél hirtelen egy rémületes szám kezdett kísérteni a fejekben: 40". Ha ugyanis ennyi körzetet elveszítenek az áprilisi parlamenti választáson, akkor az eddig "holtbiztosnak" tűnő abszolút többség is odavész.

Azonban valószínűleg egyetlen körzetben sem lesz olyan ellenzéki együttműködés, mint Hódmezővásárhelyen, de az országban hirtelen megjelent a változás hangulata - írta a Die Welt szerzője.
https://www.welt.de/politik/ausland/article173962601/Ungarn-Der-Wahl-Schock-der-das-System-Orban-erschuettert.html

A Süddeutsche Zeitung Az első repedések címmel közölte Peter Münch kommentárját, amely szerint a Fidesz egy "Orbán-fellgvárban" szenvedett el súlyos vereséget, és ez jelzésértékű lehet a parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Hódmezővásárhely lehet az a város, ahol "az első repedések keletkeztek az orbáni hatalom hatalmas épületén", és a vereségnek kettős üzenete van: az ellenzéknek az, hogy "az egység erőssé tesz", a kormánynak pedig az, hogy nem lehet már "egyedül gyűlölet- és félelemkampányokkal" elterelni a lakosság figyelmét a "hatalmi visszaélésekről" - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Hozzátette: "Orbán a változatos manipulációval még biztosítja hatalmát", de van már "elegendő éber erő, amely kivonja magát az orbáni rendszerből", és ez "reménysugár" Magyarországnak és Európának.
http://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-erste-risse-1.3883918
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!