Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák lap: dilemma előtt a visegrádi országok együttműködése

Külföld, 2017.06.09

Dilemma előtt áll a visegrádi országok együttműködése - írta pénteki elemzésében a Die Presse,

Az osztrák konzervatív lap szerint a visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország csaknem két éve hasznot húznak abból, hogy az európai politika új hatalmi tényezőjeként lépnek fel. A lap tudósítója, Boris Kálnoky szerint Nagy-Britannia kilépése az unióból tovább növeli a közép-európaiak súlyát az unió lakosságában, a gazdasági teljesítményben és az uniós intézményekben.

"Most azonban fordult a széljárás, és a visegrádiak összetartása széthullhat - írja Kálnoky és emlékeztet: Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár közösen akarják előmozdítani az európai politikát, közös gazdasági vezetést és európai adókat szeretnének.

A visegrádiak nem akarnak lépéseket tenni egy erősen "integrált" Európa irányába, azonban nem akarnak a periféria szorulni sem - állapítja meg a szerző, aki szerint a dilemma az, hogy megváltoztassák-e a véleményüket vagy az elutasítás miatt esetleg veszítsenek súlyukból.

A visegrádi országoknak erről különböző véleményük van - írja Kálnoky.

A szerző szakértőkre hivatkozva megjegyzi: a visegrádi együttműködés egyre inkább "Visegrád 2+2"-ről szól, amelyben Csehország és Szlovákia vannak az egyik oldalon és Németország felé húznak, a másik oldalon pedig Lengyelország és Magyarország áll.
http://diepresse.com/home/ausland/eu/5231781/Zerbricht-VisegradGruppe-an-Merkel-und-Macron
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!