Külügyi szakértő: Izrael nyerte a legtöbbet az Egyesült Arab Emírségekkel kötött békemegállapodással

Külföld, 2020.08.16

Politikai szempontból Izrael nyerte a legtöbbet az Egyesült Arab Emírségekkel kötött békemegállapodással - értékelt a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Szalai Máté kifejtette: az izraeli diplomácia mozgástere növekedhet azzal, ha egy újabb arab állam elismeri az országot; ráadásul lehet, hogy további arab államok lépnek erre az útra, például Bahrein, Omán vagy Marokkó.

Hozzátette: az emírségek számára azért is volt fontos a megállapodás, mert döntéshozóik tudják, ha Izrael felé tesznek egy lépést, azzal az Egyesült Államokhoz is közelebb kerülnek.

Az Egyesült Államok számára azért jelentős ez az esemény, mert kormányokon átívelő Közel-Kelet-stratégiájuk, hogy csökkentsék a konfliktusokban - például Afganisztánban, Irakban - elköltött pénzösszegeket.

Szalai Máté felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a mostani megállapodás nem hoz létre új kapcsolatot Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, az együttműködés célja gazdasági előnyök szerzése és Irán visszaszorítása.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok közvetítésével békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!