Kurdisztáni népszavazás - Török kormányfő: Ankara "nem retten vissza jogainak használatától"

Külföld, 2017.09.22

Ankara "nem retten vissza kétoldalú megállapodásokból származó jogainak használatától", mivel az észak-iraki kurdok szeptember 25-re tervezett függetlenségi népszavazása Törökország számára nemzetbiztonsági ügy - jelentette ki Binali Yildirim török kormányfő pénteken Ankarában újságíróknak nyilatkozva.

A politikus ugyanakkor nem tisztázta, hogy mely egyezményekre, valamint mely jogokra céloz pontosan.

Yildirim egyúttal figyelmeztetett: a kurd referendumnak nincs nemzetközi támogatottsága, ráadásul a lépés még maga Irak és a szomszédos Irán szerint is beláthatatlan következményekkel járna. A török miniszterelnök rámutatott, hogy például a 2014 után kurd fennhatóság alá került Kirkuk környékének eredeti lakossága 70 százalékban türkmén.

Még nem túl késő, hogy Erbíl elálljon a népszavazás megtartásától és "feladja ezt a kalandot" - fogalmazott.

Yildirim jelezte: a török parlament szombati rendkívüli ülésén egy évvel meghosszabbíthatja a déli határokon túl felmerülő fenyegetések elleni beavatkozás jogát. A határozat szeptember 30-tól lépne hatályba és az intézkedés értelmében Törökország akár katonákat is küldhet Irakba.

Az észak-iraki kurd népszavazás miatt péntek délután ülésezik a török nemzetbiztonsági tanács, továbbá a kabinet. Recep Tayyip Erdogan török államfő a napokban jelezte: Ankara "nem hétköznapi" szankciókat készül kivetni az észak-iraki kurd régióra.

Ankara erős kereskedelmi kapcsolatokat ápol az autonóm térség kormányával. Erbíl naponta több száz ezer hordó olajat szállít Törökországba.

A korábbi jó viszony ellenére kedden török harckocsik vonultak fel Irak északi határán. A török hadsereg közlése alapján hadgyakorlatról van szó, amely jövő keddig tart majd, vagyis a kurd referendumot követő napon ér véget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!