Kvótaeljárás - Berlin támogatja az Európai Bizottságot a menekültelosztásban

Külföld, 2017.06.14

A német kormány támogatja az Európai Bizottságot a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásában - mondta szerdán Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásról berlini sajtótájékoztatóján.

Ulrike Demmer kérdésre válaszolva teljesen megszokott lépésnek nevezte, hogy a bizottság az EU működését szabályozó szerződés őreként eljárást indított a három tagországgal szemben, hiszen többszöri felszólítás ellenére nem teljesítették a menekültek elosztásáról hozott döntésből fakadó kötelezettségüket.

A német kormány kiáll a közös döntés mellett, és támogatja a bizottság azon követelését, hogy valamennyi tagállam teljesítse kötelezettségét - tette hozzá.

Angela Merkel kancellár számos alkalommal leszögezte, hogy "a menekültkérdés összeurópai kihívás, amelyhez összeurópai megoldás szükséges" - mondta a helyettes kormányszóvivő. Egy ilyen megoldáshoz természetesen az is hozzátartozik, hogy a menekültek elosztásánál "minden tagállam vállal egy részt a szolidaritásból" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Németország miként teljesíti a 120 ezer menekült elosztásáról 2015-ben hozott döntésből fakadó kötelezettségét, Ulrike Demmer kiemelte, hogy nemcsak Görögországtól és Olaszországtól, hanem Törökországtól is átvesznek havonta egy-egy legfeljebb 500 emberből álló csoportot, vagyis minden hónapban egy 1500 főig terjedő kontingens befogadásával vesznek részt a tehermegosztásban.

Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője hozzátette: Németország a többi tagország előtt jelentős különbséggel "áll az élen" az Olaszországból és Görögországból befogadott emberek számát tekintve.

A folyamat ugyan "viszonylag későn" vett lendületet, de nem helytálló az a vélekedés, hogy Németország elmaradásban van kötelezettsége teljesítésében. Az elosztás befejezésére kijelölt határidő pedig még nem járt le, "nem tartunk még szeptember végénél" - mondta a szóvivő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!