Kvótaeljárás - Zeman szerint a menekültkvóták rendszere manipuláció az államisággal

Külföld, 2017.06.14

Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerint a menekültkvóták rendszere manipuláció az államisággal, aminek következtében az uniós tagállamok elveszíthetik szuverenitásukat.

Zeman a dél-csehországi Milevskóban tett látogatásán, egy lakossági fórumon kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy minden országnak egyedül kell eldöntenie, kit fogad be területére.

Az államfő az Európai Bizottság keddi bejelentésére reagált, miszerint a testület kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, amiért nem hajtják végre az uniós menekültelosztási kvótákról két éve meghozott döntést.

Milos Zeman leszögezte, hogy a migránsok ügyében nem szabad engedni Brüsszelnek. "Erre ügyelnünk kell, mert minden katasztrófa észrevétlenül kezdődik. És aki egyszer lehajtja a fejét, az máskor is fejet fog hajtani" - vélekedett a cseh köztársasági elnök.

Maguk a migránsok sem érdekeltek abban, hogy Csehország befogadja őket - vélekedett a politikus. Szerinte a migránsok az Európai Unió más tagállamaiba akarnak eljutni, például Németországba. "Ott természetesen sokkal nagyobb szociális támogatást kapnak, mint amit nálunk kapnának" - hívta fel a figyelmet Zeman.

A cseh kormány korábban 2600 afrikai és közel-keleti menekült befogadására kötelezte el magát. Eddig azonban mindössze 12 menekültet fogadott be területére. "Befogadásukra 600 millió korona lett elkülönítve, el tudom képzelni, hogy ezt az összeget hasznosabb célokra is elkölthetnénk" - jegyezte meg az elnök.

Zeman ugyanakkor úgy véli, hogy ha Csehország nagyobb mértékben fogadna be menekülteket, annak következményei lennének. "Az afrikai államok lakosainak milliói áramlanának be hozzánk, és nem biztosítható, hogy a Csehországba érkező csoportok kultúrája összeegyeztethető lenne a cseh és az európai kultúra gyökereivel" - figyelmeztetett a cseh államfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!