Lapértesülés: bővítik a terrorellenes létszámot és felszerelést Ausztriában

Külföld, 2017.05.24

Ausztria 150 új állambiztonsági posztot hoz létre terrorellenes feladatok ellátására, és további 90 millió eurót szán a terrorelhárítók felszerelésére is - közölte a Kurier című napilap szerdán az osztrák belügyminisztériumtól származó információkra hivatkozva.

Az új munkatársak elemzéseket készítenek, a nyomozásban és a megelőzési munkálatokban vesznek részt. A kiegészítő anyagi forrásból pedig a Cobra különleges bevetési egység számára biztosítanak páncélosokat, továbbá a rendőrség is kap öt, az eddiginél jobb teherbírású helikoptert, több ezer rendőr számára pedig védősisakokat biztosítanak.

A Kurier megjegyzi, hogy két-három évvel ezelőtt egy nagyobb terrorcselekmény Ausztriában még nagy katasztrófát okozott volna, de azóta már felkészültebbek a hatóságok, az alkotmányvédelem és a terrorelhárítás is.

A cikk arra is emlékeztet, hogy Wolfgang Sobotka belügyminiszter nemrég nyújtotta be parlamenti jóváhagyásra azt a törvénytervezetet, amely alapján a terrorizmus elleni harcban lehetővé tennék az országhatárokon áthaladó járművek rendszámának és adatainak regisztrációját, valamint azok későbbi felhasználását. Továbbá a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárás során.

A lap felidézte, hogy Hans Peter Doskozil védelmi miniszter terve szerint az osztrák hadsereget 2020-ig 1,7 milliárd euróval támogatják. A miniszter korábban fontosnak nevezte azt is, hogy még az előrehozott választások előtt döntés szülessen a biztonsági kabinet létrehozásáról. A testület tagjai a kancellár, az alkancellár, a védelmi, a külügy-, a pénzügy- és a belügyminiszter lennének. Doskozil indoklása szerint hatalmas előnyt jelentene, ha válsághelyzetben gyorsan lehetne döntést hozni.

A Kurier által megszólaltatott bécsi nyomozó szerint a manchesteri robbantásos merénylet azonban nem eredményez szigorúbb biztonsági intézkedéseket Ausztriában. A szakértő szerint nagyon kevés esélye van annak, hogy egy stadion előtt ki lehet szűrni azon személyeket, akik terrorcselekményt akarnak elkövetni.

A bécsi tömegrendezvényeken "apró" változásokra lehet számítani a biztonsági intézkedések során - olvasható a Kurierban. A Bécsi Filharmonikusok csütörtökön tartandó, már hagyományos schönbrunni ingyenes koncertjére nagyjából százezer embert várnak. A belépésnél átvizsgálják a csomagokat, ezért a bécsi rendőrség szóvivője arra kérte az idelátogatókat, hogy hagyják otthon a nagyobb hátizsákokat. Harald Sörös szóvivő tájékoztatása szerint ugyan konkrét fenyegetés nem érkezett, azonban az este folyamán "három számjegyű" lesz a helyszínen szolgálatot teljesítő civil és egyenruhás rendőrök száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!