Lassult a brit gazdaság növekedése

Külföld, 2015.04.28

Jelentősen lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben. Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor valószínűleg csak átmeneti megtorpanásról van szó, és az év későbbi szakaszaiban a növekedés várhatóan ismét gyorsul.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett első becslése szerint Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - a hazai össztermék (GDP) 2015 első három hónapjában 0,3 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévhez mérve, és 2,4 százalékkal volt magasabb, mint 2014 első negyedében.

A tavalyi negyedik negyedévben 0,6 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összevetésben, az éves összevetésű növekedés pedig 3 százalékos volt.

A tavalyi év egészében átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett a brit GDP.

A statisztikai hivatal a keddi adatismertetéshez fűzött elemzésében kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a brit GDP-érték most már 4 százalékkal meghaladja a recessziós évek előtt, 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéket. Az ONS becslése szerint az akkori csúcs és a 2009 második negyedében elért mélypont között 6 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza az első negyedévi GDP-becsléshez fűzött gyorselemzésében közölte: kétli, hogy a brit gazdaság tartósan lassuló növekedési pályára állt. A szakértő szerint ugyanis a brit háztartások reáljövedelme várhatóan 2001 óta nem látott ütemben bővül az idén, és az üzleti szektor beruházási terveit jelző felmérések is meglehetősen jó összképet mutatnak a jövő heti brit parlamenti választásokhoz kapcsolódó politikai bizonytalanságok ellenére.

A Capital Economics vezető londoni elemzője kiemelte azt is, hogy az idei első negyedévi lassulást egyedül a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektor gyengébb teljesítménye okozta, amely - a ház számításai szerint - önmagában 0,4 százalékponttal fogta vissza a negyedéves összevetésű GDP-növekedést. Vicky Redwood szerint ennek alapján nincs szó a brit gazdaság szélesebb bázisú lendületvesztéséről.

A Capital Economics főközgazdásza mindent egybevetve azt jósolta, hogy a brit hazai össztermék az idei egész évben "tisztes ütemben", 2,5-3 százalékkal bővül.

A brit monetáris politikára jelenleg gyökeresen ellentétes irányú folyamatok hatnak. A gazdasági növekedés az első negyedévi lassulás ellenére továbbra is a leggyorsabb a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül, és a munkanélküliség is ütemesen csökken, mindezt azonban történelmi mélységekben járó infláció kíséri.

Nagy-Britanniában februárban és márciusban is zéró volt a tizenkét havi infláció, először azóta, hogy az ONS 1988-ban elkezdte az éves összevetésű fogyasztói árindexek havi közlését.

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. Ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta negyedszer volt kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek, a tizenkét havi brit fogyasztói árindex ugyanis december óta folyamatosan több mint 1 százalékponttal a 2 százalékos cél alatt jár.

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát. Az inflációs ütemhez hasonlóan ez is abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!