Lassult az infláció Németországban

Külföld, 2017.11.14

Lassult az infláció októberben Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsorának tanúsága szerint.

Októberben 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg szeptemberben és augusztusban 1,8-1,8 százalékos, júliusban 1,7 százalékos, júniusban 1,6 százalékos, májusban pedig 1,5 százalékos emelkedést mértek.

Mindazonáltal az év első hónapjaiban magasabb volt az infláció: januárban 1,9, februárban 2,2, márciusban 1,6, áprilisban pedig 2,0 százalékos volt a pénzromlás üteme éves összevetésben.

Az előző hónaphoz stagnáltak a fogyasztói árak, csakúgy mint szeptemberben. Augusztusban 0,1 százalékos, júliusban 0,4 százalékos, júniusban pedig 0,2 százalékos emelkedést mértek.

A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,2 százalékkal nőtt, havi szinten azonban 0,2 százalékkal csökkent az év tizedik hónapjában.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 1,5 százalékra rúgott, havi szinten pedig 0,2 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben az élelmiszerek és üdítőitalok 3,8 százalékkal, az alkohol és dohányáruk pedig 3,0 százalékkal drágultak, az energiaárak növekedése viszont 1,2 százalékra lassult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!