Lavrov: a kongresszusi küldöttség vizitje segíthet a parlamenti kapcsolatok helyreállításában

Külföld, 2018.07.03

Az amerikai kongresszusi küldöttség oroszországi látogatása hozzájárulhat a kétoldalú parlamentközi párbeszéd helyreállításához - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában, amerikai szenátorokat és képviselőket fogadva.

Lavrov, aki a július 4-i amerikai függetlenség napja alkalmából külön köszöntötte a Richard Shelby alabamai republikánus szenátor vezette küldöttséget, nagyon időszerűnek nevezte, hogy a parlamenti kapcsolatokat éppen röviddel Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök július 16-ra kitűzött helsinki találkozója előtt vették fel ismét. Kifejezte reményét, hogy mind a most zajló orosz, mind a 2026-os amerikai-kanadai-mexikói rendezésű labdarúgó-világbajnokság pozitív emléket hagy majd a történelemben.

Shelby szerint a helsinki csúcs egy új kezdet lehet a kétoldalú kapcsolatokban. Mint mondta, a viszony jelenleg feszült ugyan, de javítható, mert Moszkvának és Washingtonnak vannak közös érdekei a világon, amelyek ügyében bizalommal együttműködhetnének. A szenátor a találkozót követően újságíróknak elmondta, hogy az amerikai fél abban érdekelt: a viszony ne ellenséges, hanem jó legyen.

Richard Shelby beszámolója szerint a Lavrovval megvitatott témák között szerepelt a Krím hovatartozásának ügye is. Moszkva korábban többször is leszögezte: a félszigetet Oroszország elidegeníthetetlen részének tekinti. Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten az orosz fővárosban közölte, hogy Washington nem ismeri el a Krím elcsatolását.

A tengerentúli delegációt fogadta Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) elnöke. A megbeszélésre a vendégek kérésére nem hívták meg a sajtót. A moszkvai alsóházban 2013 óta nem voltak orosz-amerikai parlamenti tárgyalások.

Az amerikai honatyák napirendjén szerepel egy találkozó Konsztantyin Koszacsovval, a Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottságának elnökével is. Shelby korábban kifejezte reményét, hogy a küldöttséget Putyin is fogadja, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy ilyen megbeszélés nem szerepelt az elnök programjában.

Szergej Rjabkov, az orosz diplomácia helyettes vezetője újságíróknak elmondta: nincs még megállapodás arról, hogy hol és mikor találkozik a helsinki csúcsot előkészítendő Lavrov Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Hozzátette, hogy a két tárcavezető ettől függetlenül kapcsolatot tart egymással, egyebek között telefonon, a két nagykövetség pedig folytatja a helsinki tárgyalások előkészítését azokban a témakörökben, amelyekről a Bolton-látogatás során megállapodás született.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!