Lavrov felajánlotta Moszkva közvetítését Jerevánnak és Bakunak

Külföld, 2020.07.13

Azonnali fegyvernyugvásra és önmérsékletre szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben felajánlva Oroszország közvetítését a konfliktusban.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Lavrov a nap folyamán telefonon tárgyalt örmény és azeri hivatali partnerével, Zograb Mnacakanjánnal és Elmar Mammadyarovval. Az orosz külügyminiszter mind nemzeti tárcavezetői, mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a hegyi-karabahi konfliktus rendezéséről tárgyaló minszki csoportja társelnöki minőségében felajánlotta a felek közötti közvetítést. (A másik két társelnök az Egyesült Államok és Franciaország.)

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a minszki csoport tagjai tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, és helyzetértékelésükben tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek a feszültség további növekedéséhez vezetnek.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

A vasárnapra virradóra kitört fegyveres összetűzés, amelyért a felek egymást vádolták, nem Hegyi-Karabahnál, hanem a két ország közötti északi határszakaszon, a tartományi székvárostól, Sztyepanakerttől mintegy ötszáz kilométernyire történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!