Lavrov: Moszkva nem szeretné, hogy az Egyesült Államok válságba kerüljön a választások után

Külföld, 2020.09.22

Moszkva nem érdekelt abban, hogy az Egyesült Államok mély válságba kerüljön a novemberi elnökválasztást követően - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kitörhet-e egy "színes forradalom" a tengerentúlon, hogyha valamelyik fél nem ismeri el az elnökválasztás eredményét, Lavrov kijelentette: "Ezt nem nekem kell eldöntenem. Van egy vicc, amely szerint az Egyesült Államokban sosem lesz színes forradalom, mert az Egyesült Államokban nincs amerikai nagykövetség. Minden viccben van valamennyi igazság."

Emlékeztetett arra, hogy Moszkva már többször megfogalmazta, maga Vlagyimir Putyin elnök is, hogy együtt fog működni bármilyen, az amerikai jogrend alapján megválasztott vezetéssel.

"Nagyon nem szeretnénk, ha egy olyan, világviszonylatban vezető ország, mint amilyen az Egyesült Államok, mély válságba kerülne, ha ott zavargások alakulnának ki az erőszak és a rasszizmus megnyilvánulásainak a formájában, amelyek jelenleg figyelhetők meg az Egyesült Államok egyes államaiban és városaiban" - jelentette ki.

Lavrov szerint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell révén "világos jelzést" küldött Ukrajnának, hogy maradéktalanul végre kell hajtani az ország délkeleti részén kialakult válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, és megengedhetetlen felcserélni a bennük foglalt pontok végrehajtásának sorrendjét. Hangsúlyozta, hogy a fehérorosz fővárosban aláírt dokumentumok értelmében az ukrán kormány határ feletti ellenőrzésének helyreállítása az utolsó szakasz, amikor már a rendezés összes elemét megvalósították.

Emlékeztetett arra, hogy a határellenőrzés visszaállítása előtt még amnesztiát kell kihirdetni a szakadár területeken, a Donyec-medence különleges státusát bele kell foglalni az ukrán alkotmányba, a helyi választások megtartásáról pedig Kijevnek Donyeckkel és Luhanszkkal kell megállapodniuk.

Lavrov Moszkva támogatásáról biztosította az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által kezdeményezett alkotmányreformot. Mint mondta, igény van az össznépi párbeszéd konkrét és befogadó fóruma iránt. Úgy vélekedett, hogy a tárgyalások tartalmáról, határidejéről és részvevőiről a fehérorosz népnek kell döntenie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!