Lavrov az orosz diplomáciai tulajdon visszaszolgáltatására szólította fel Tillersont

Külföld, 2017.10.09

Az Egyesült Államokban lefoglalt orosz diplomáciai tulajdon visszaszolgáltatását sürgette ismételten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn a kétoldalú viszony mellett több regionális válság megoldásának lehetőségeit vitatta meg telefonon amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal.

Az amerikai kezdeményezésre létrejött megbeszélésről beszámoló orosz diplomáciai tárca szerint Lavrov arra figyelmeztetett, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy az ingatlanok ügyében bírósági úton keressen egyetértést, illetve hogy ellenlépéseket tegyen. A felek ugyanakkor egyaránt támogatták a külügyminiszter-helyettesi szinten, Szergej Rjabkov és Thomas Shannon által a kétoldalú viszonyról kezdett párbeszéd folytatását.

Szíria kérdéskörében egyebek között szó esett a feszültségcsökkentési övezetek működtetésében való orosz-amerikai együttműködés kilátásairól, valamint a politikai rendezés folyamatának előmozdításáról. Lavrov hangsúlyozta, hogy folytatni kell a terroristák elleni, megalkuvás nélküli harcot, az arab ország területi épsége elvének tiszteletben tartása mellett.

Az orosz külügyminiszter megengedhetetlennek a feszültség további fokozódását a Koreai-félszigeten, amelyhez szerinte a régióban végbemenő amerikai előkészületek vezettek. Lavrov arra szólított fel, hogy az ellentétek megoldására kizárólag diplomáciai eszközökkel törekedjenek.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a Donyec-medence visszacsatolásáról rendelkező ukrán törvénytervezet ellentétes a minszki megállapodásokkal és aláaknázza a békés rendezést. A két külügyminiszter között szóba került Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó és Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja szombati belgrádi megbeszélése. Hangoztatták a kapcsolattartásnak ezen a csatornán keresztül való fenntartását, "a Minszkben egyeztetett intézkedésrendszer végrehajtására szolgáló realista megközelítések kidolgozásához".

Lavrov és Tillerson megállapodott abban, hogy kapcsolatban marad a kétoldalú viszony és a nemzetközi kapcsolatok fontos ügyeinek kérdésében.

A kétoldalú viszony alakulásának jellemző mozzanata egyébként, hogy vasárnap Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, hétfőn pedig az igazságügyi tárca figyelmeztetett arra, hogy Oroszország "szimmetrikus" ellenintézkedésekkel fog válaszolni, ha az Egyesült Államokban idegen ügynökként kell bejegyeztetnie magát az állami tulajdonú orosz RT televíziónak és a Szputnyik hírügynökségnek. Az amerikai igazságügyi tárca október 17-ben állapította meg ennek határidejét.

Az orosz igazságügyi minisztérium figyelmeztető levelet intézett az amerikai állami tulajdonú Szabad Európa/Szabadság Rádióhoz, valamit az általa az Amerika Hangjával közösen üzemeltetett Nasztojascseje Vremja (Current Time) elnevezésű, orosz nyelvű tévécsatornához. Ebben a tárca felvetette az idegen ügynökként való bejegyzés lehetőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!