Lavrov: Moszkva az orosz tulajdon lefoglalása miatt fordul amerikai bírósághoz

Külföld, 2017.09.06

Oroszország diplomáciai tulajdonának elkobzása, nem pedig diplomáciai képviseleteinek bezárása miatt keres jogorvoslatot az Egyesült Államok ellen amerikai bíróságon - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Vlagyivosztokban újságíróknak.

"Azzal kapcsolatban beszélünk bírósági eljárásról, hogy elvették a tulajdonunkat. Annak, hogy az orosz állam tulajdonosa a most lefoglalt épületeknek, semmi köze az Egyesült Államoknak ahhoz a jogához, hogy saját területén engedélyezze diplomáciai képviseletek megnyitását, vagy ezt az engedélyt visszavonja" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője ezzel az amerikai külügyminisztériumnak azt az állítását cáfolta, miszerint Oroszország a San Franciscó-i főkonzulátusa bezáratása miatt készül pereskedni. Lavrov egyetértett azzal, hogy minden országnak jogában áll, hogy területén engedélyezze vagy betiltsa a diplomáciai képviseletek működését.

A kereset benyújtásának szándékáról Vlagyimir Putyin elnök kedden, a BRICS-országcsoport hsziameni csúcstalálkozóján számolt be.

Az orosz külügyminisztérium egyébként szerdán a közösségi oldalakon videót tett közzé arról, hogy a bezáratott San Franciscó-i képviselet tetején és annak helyiségeiben ismeretlenek "ismeretlen rendeltetésű munkát" végeznek. Marija Zaharova, a tárca szóvivője a tevékenységet "önkényesnek" minősítette. A felvételeknek nincs hangja, a rajtuk látható személyek nem felismerhetők.

A San Franciscó-i orosz főkonzulátus, valamint New York-i és washingtoni kereskedelmi képviselet bezárásáról hozott múlt csütörtöki amerikai döntés az eddigi utolsó lépés a Moszkva és Washington között zajló diplomáciai viszályban. Az intézkedés válasz Putyin július végi döntésére, aki a Washington által Moszkva ellen elrendelt újabb gazdasági szankciók miatti megtorlásul 755-tel 455-re csökkentette az Egyesült Államok oroszországi képviseleteinek létszámát.

A döntést Moszkva az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, az orosz diplomaták egy 35 fős csoportjának tavaly év végi kiutasításával és azzal indokolta, hogy a két félnek azonos számú diplomatával kell képviselnie magát a másik országban. Tavaly a 35 fő kiutasítása, valamint egy New York és egy Maryland állambeli diplomáciai ingatlan lefoglalása Washington szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt. Oroszország tagadja, hogy beavatkozott volna az amerikai választásokba.

Putyin elnök szerint az orosz diplomaták legutóbbi kiutasításával ismét felborult a számbeli egyensúly. Azt mondta: az Egyesült Államok tévesen számolja az ENSZ székházában világszervezeti alkalmazottként dolgozó 155 orosz diplomatát az Oroszországot képviselő diplomaták közé. Nélkülük Oroszországnak még 455-nél is kevesebb diplomatája teljesít szolgálatot az Egyesült Államokban - állította, értésre adva, hogy Moszkva fenntartja magának a jogot az Oroszországban szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták számának további csökkentésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!