Lavrov: Moszkva és Kairó együttműködik a közös szíriai ellenzéki küldöttség kialakításában

Külföld, 2017.08.21

Moszkva és Kairó együttműködik annak érdekében, hogy elősegítse a szíriai ellenzék közös, a damaszkuszi kormánnyal tárgyaló küldöttségének megalakítását - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn Moszkvában fogadta egyiptomi hivatali partnerét, Számeh Sukrit.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszországot és Egyiptomot azonos célok vezérlik az észak-afrikai és közel-keleti válsághelyzetek rendezésében, mert mindkét fél a régió stabilizálására törekszik, valamint annak megakadályozására, hogy a térséget a terroristák és a szervezett bűnözés a saját céljai érdekében használhassa fel.

Az orosz diplomácia vezetője a kétoldalú megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a szíriai ellenzéki küldöttségnek "konstruktív és realista platformon" kell megalakulnia. Elárulta, hogy az egységes delegáció megalakításáért Oroszország Szaúd-Arábiával is együttműködik, de ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe.

Hozzátette, hogy az asztanai folyamat három garantáló állama, Oroszország, Törökország és Irán szakértői legközelebb augusztus végén-szeptember elején ülnek össze, hogy aztán megkezdjék egy újabb tárgyalási forduló előkészítését.

A líbiai rendezéssel kapcsolatban Lavrov egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a folyamatba kivétel nélkül az összes politikai és törzsi csoportosulást meg kell hívni.

Számeh Sukri elmondta, hogy személyes üzenetet hozott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöktől, és átadta azt Lavrovnak. Ebben a kairói vezető Sukri szerint megerősítette elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok és párbeszéd fejlesztése mellett.

Az egyiptomi diplomácia vezetője hangsúlyozta a rendszeres miniszteri és államfői szintű kétoldalú kapcsolattartás fontosságát. Elmondta, Egyiptom igyekszik hozzájárulni a közel-keleti stabilitás megerősítéséhez, amiben számít barátai nemzetközi támogatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!