Lavrov reméli, hogy Washington képviselteti magát az asztanai tárgyalásokon

Külföld, 2017.01.20

Oroszország reméli, hogy a pénteken hivatalába lépő Donald Trump amerikai elnök kormánya elküld egy Közel-Kelet-szakértőt a tervek szerint hétfőn kezdődő asztanai béketárgyalásokra.

Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki, miután pénteken Moszkvában megbeszélést folytatott kazah hivatali partnerével, Kajdar Abdarahmanovval.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy megkapta a kazah fővárosba szóló meghívót, az EU pedig pénteken közölte, hogy képviseltetni fogja magát a szakértői szintű egyeztetésen.

Abdarahmanov kijelentette, hogy az asztanai egyeztetés fő célja a tavaly áprilisban megszakadt szíriai rendezési tárgyalások újraindítása, a fegyveres ellenzék képviselőinek bevonása a folyamatba.

A TASZSZ közlése szerint a genfi Szíria-tárgyalások a tervek szerint február 8-án kezdődnek újra.

"A barbárok barbárok maradnak" - jelentette Lavrov kazah kollégájával közösen megtartott sajtótájékoztatóján azokra az értesülésekre reagálva, amelyek szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei megkezdték a palmürai római amfiteátrum megsemmisítését.

"Ez az ideológia és gyakorlat teljességgel elfogadhatatlan a modern civilizáció számára" - tette hozzá.

Lavrov ugyanakkor kételyét fejezte ki a hírek hitelességével kapcsolatban. Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított romvárost decemberben foglalta vissza az Iszlám Állam a szíriai kormányerőktől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!