Lemondatási nyomásra panaszkodott a bérgyilkosságok szervezésével vádolt orosz kormányzó

Külföld, 2020.07.15

Szergej Furgal, a távol-keleti Habarovszki terület gyilkosságok megszervezésével megvádolt kormányzója azt állította, hogy a lemondását követelték tőle - mondta el Jeva Merkacsova, a Társadalmi Megfigyelő Bizottság (ONK) elnevezésű szervezet tagja szerdán az Intrefax hírügynökségnek nyilatkozva, miután több társával együtt felkereste a politikust a moszkvai Lefortovo börtönben.

Merkacsova nem pontosította, hogy ki és hol gyakorolt nyomást a kormányzóra.

"A találkozó alatt a bizottság egyik tagja megkérdezte tőle, hogy nem gyakoroltak-e rá nyomást a lemondása végett, amire Furgalnak sikerült elmondania, hogy a börtönben nem gyakoroltak rá nyomást, ezt máshol tették vele" - mondta.

Merkacsova beszámolója szerint Furgal nem jut hozzá a friss lapokhoz, nem kap leveleket, és csak egy tudományos ismeretterjesztő rádióadót hallgathat.

A politikust múlt csütörtökön Habarovszkban fogták el, és Moszkvába szállították. Azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben megszervezte két üzletember, Jevgenyij Zorja és Oleg Bulatov meggyilkolását, továbbá egy harmadik vállalkozó, Alekszandr Szmolszkij ellen is előkészített egy sikertelen merényletet. Ügyével kapcsolatban korábban már négy embert - egy banda tagjait - letartóztatták.

Furgal ártatlannak vallotta magát. Az 50 éves, ideggyógyász végzettségű, a regionális és a szövetségi parlamentben is megfordult üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg kormányzónak a nacionalista-jobboldali Liberális Demokrata Párt színeiben. Meglepetésszerű győzelmét annak köszönhette, hogy Vlagyimir Putyin elnök újraválasztását követően a kormány váratlanul bejelentette a nyugdíjkorhatár emelését. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben.

Habarovszkban szerdán immár hetedik egymást követő este tartottak tiltakozást Furgal letartóztatása ellen. Mindemellett a kormányzó pártjának vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij - aki korábban kilátásba helyezte, hogy a liberális demokrata párti frakció visszaadja parlamenti mandátumát - nem biztosította támogatásáról a megmozdulásokat, a város polgármestere pedig a Covid-19 elterjedésével kapcsolatos aggályait hangoztatta.

A legnépesebb tüntetést szombaton este tartották, a részvevők számát a rendőrség 10-12 ezerre becsülte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!