Lemondott a francia elnök tanácsadója korrupciógyanú miatt

Külföld, 2014.04.18

Lemondott Francois Hollande francia államfő első számú politikai tanácsadója, az elnöki hivatal kommunikációs csapatának vezetője pénteken, miután egy internetes újság egy korábbi állásával kapcsolatban érdekellentéttel vádolta meg.

Aquilino Morelle közleményében leszögezte, hogy "semmilyen hibát nem követett el", de lemond az elnöki hivatalban betöltött funkcióiról, hogy "teljesen szabadon válaszolhasson a személyét ért támadásokra", valamint azért, hogy "ne zavarja a köztársasági elnök, a kormány és a kormánytöbbség munkáját az ország életében különösen nehéz pillanatban".

A Médiapart.fr oknyomozó portál azt írta az 51 éves kommunikációs szakemberről, hogy még 2007-ben, amikor a Szociális Ügyek Általános Felügyeleténél (IGAS) a gyógyszeripar ellenőrzéséért volt felelős, 12 500 eurós (3,8 millió forintos) tiszteletdíjért tanácsadói munkát vállalt a Lundbeck dán gyógyszeripari laboratóriumnál.

A lap azt is megjegyezte, hogy Hollande beszédírója köztudottan fényűző életmódot folytat, harminc pár luxuscipőjét cserélgeti, s a munkaértekezletekre szeret felhozatni kiváló borokat az elnöki hivatal pincéjéből.

A botrány a szocialista kormányzat szempontjából a legkínosabb pillanatban robbant ki, néhány nappal azután, hogy a hatalmas baloldali vereséggel végződött helyhatósági választások nyomán kinevezett új miniszterelnök, Manuel Valls újabb megszorító intézkedéseket jelentett be, többek között a közalkalmazottak bérének és a szociális juttatások összegének befagyasztását.

A Szocialista Párt balszárnya nyilvánosan is bírálta Valls kinevezését, amiért egyébként a lemondott tanácsadó sokat lobbizott. Morelle és Valls, akik mindketten spanyol bevándorlók gyermekei, köztudottan jó barátok. Az orvos végzettségű Morelle a nagy presztízsű ENA elitképzőt is elvégezte, s akkoriban volt Lionel Jospin volt kormányfő beszédírója, amikor Valls a miniszterelnök kommunikációs tanácsadójaként dolgozott.

A miniszterelnöki hivatal tudatta is, hogy Morelle a kormányfővel való konzultáció után nyújtotta be az államfőnek a lemondását.

A gyors lépés egyébként a kormánypárton belül is nagy megkönnyebbülést okozott, miután a szocialisták egy újabb Cahuzac-botránytól tartottak. Jérome Cahuzac volt költségvetési miniszter egy évvel ezelőtt azért volt kénytelen lemondani, mert eltitkolta külföldi bankszámláit.

Jean-Christophe Cambadélis, a Szocialista Párt új főtitkára péntek reggel azt mondta: "Ha beigazolódik, amit beszélnek, akkor nem tudom, hogyan maradhatna Morelle a helyén, és még ha ez az egész nem is igaz, részletes magyarázatra van szükség, hogy világosan lássunk az ügyben".

"Aquilino Morelle az egyetlen számára lehetséges döntést hozta meg, amely lehetővé teszi, hogy válaszoljon a felmerült kérdésekre" - mondta a közép-franciaországi Clermont-Ferrand-ban a Michelin gumiabroncs cégnél tett gyárlátogatásán a köztársasági elnök. "Nem az én dolgom megítélni, amit korábban tett, két évig az elnökségnek dolgozott, jól dolgozott, de ami korábban történt, arra válaszolnia kell, és ez természetesen az ő dolga és kizárólag az övé. Ezt meg is értette a lemondása benyújtásával, amit azonnal elfogadtam" - tette hozzá Hollande.

Morelle az ügy csütörtök esti kirobbanásakor még azzal védekezett, hogy a két hónapig tartó gyógyszeripari tanácsadói munkához engedélyt kért az IGAS-tól, erre ugyanis elvileg van lehetőség. A szervezet azonban pénteken cáfolta, hogy megadta volna az engedélyt.

A közéleti személyiségek vagyonnyilatkozatait ellenőrző új hatóság, amelyet a Cahuzac-botrány nyomán hoztak létre a kormányzó szocialisták, pénteken vizsgálatot indított Morelle ügyében.

Az ügy azért is szimbolikus, mert Morelle írta Hollande 2012 januárban, még az elnökválasztás előtt elhangzott híres beszédét, amelyben az akkor még csak elnökjelölt baloldali politikus a pénzvilágot jelölte meg legfőbb ellenfeleként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!