Lemondott a jobboldali Breitbart News hírportál republikánusokat is megosztó egyik befolyásos szerkesztője

Külföld, 2017.02.22

Lemondott kedden a jobboldali Breitbart News hírportál republikánusokat megosztó egyik korábbi befolyásos szerkesztője, Milo Yiannopoulos.

A megszólalásaival vitákat kavaró, A Twitterről emiatt véglegesen kitiltott és beszédeivel tüntetéseket provokáló Yiannopoulos a nőkről és az iszlámról publikált szélsőséges nézeteivel az úgynevezett alternatív jobboldal egyik "kedvence" volt. Az alternatív jobboldal a bevándorlás-ellenes és a politikai korrektség ellen szónokoló jobboldali csoportok lazán egymáshoz kapcsolódó tábora, amelybe a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges elemek is vegyülnek. Yiannopoulos többször is írt e csoportosulás védelmében.

A 34 éves, görög születésű, brit állampolgárságú újságírót eddig az alternatív jobboldalon kívüli republikánus táborban is sokan kedvelték, a napokban azonban átlépett egy határt, amelynek következtében visszavonták meghívását a CPAC konzervatív konferenciáról, visszamondták egy könyv megírására kötött szerződését és lemondásra kényszerült a Breitbart Newsnál is. A napokban nyilvánosságra került ugyanis néhány, még tavalyi interjúja, amelyben azt fejtegette, hogy a pedofíliát, mint bűncselekményt "el kellene felejteni", és a felnőtt férfiak és a kiskorú fiúgyermekek közötti homoszexuális viszony mellett érvelt.

Hétfőn a Simon&Schuster könyvkiadó, amely 250 ezer dolláros szerződést kötött vele egy könyv megírására, felbontotta a megállapodást. A konzervatívok évente megrendezett, tekintélyes CPAC-konferenciája - ahol az idén a befolyásos republikánus politikusok mellett beszédet mond Donald Trump elnök is - szintén hétfőn visszamondta Yiannopoulos meghívását a szerdán kezdődő négynapos konferenciára.

Yiannopoulos - aki maga is vállaltan homoszexuális - kedden, amikor bejelentette lemondását a Breitbart News szerkesztői megbízatásáról, leszögezte: "mondtam néhány olyan dolgot azokban az internetes interjúkban, amelyet nem kellett volna". Lemondását közleményben indokolva így fogalmazott: "rosszul megválogatott szavaim elvonták kollégáim figyelmét a munkától".

A botrány kirobbanása után Yiannopoulos eddigi hívei is Twitter-bejegyzésekben határolódtak el tőle. Egyik volt menedzsere például azt írta: "sok alkalommal megvédtem Milót, mert kiállt a szólásszabadság mellett. Ma nem tudom többé védelmembe venni". Richard Spencer, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető egyik csoportosulás vezéralakja tudatta: "éppen most töltöttem le a videót Milóról. A pasasnak totálisan vége. Egészséges ember nem veszi őt védelmébe".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!