Lemondott a szerbiai ombudsman, mert indulni akar az elnökválasztáson

Külföld, 2017.02.07

Lemondott tisztségéről kedden Sasa Jankovic szerbiai ombudsman, mert indulni kíván az áprilisra tervezett államfőválasztáson.

Sasa Jankovic a lemondását kedden adta át a parlamentnek. A sajtóhoz eljuttatott közleménye szerint utóda kinevezéséig helyettese látja el a polgári jogvédői teendőket. Magyarázata szerint azért kíván elnök lenni, mert úgy Szerbia és a szerb nép védelmezője is lehetne.

A polgári jogvédő második mandátuma augusztusban járt volna le, és azt nem lehetett volna tovább hosszabbítani.

Novemberben megjelent egy kérvény, amelyet száz szerbiai értelmiségi írt alá azzal a követeléssel, hogy Sasa Jankovic induljon az elnökválasztáson. Jelölését - saját bevallása szerint - kilenc politikai párt és csoportosulás támogatja.

Sasa Jankovicon kívül hivatalosan eddig csak Vuk Jeremic egykori külügyminiszter jelentette be, hogy indul a megmérettetésen. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány jelölt lesz, korábban az ultranacionalista Szerb Radikális Párt elnöke, Vojislav Seselj is jelezte, hogy indulna, és azt sem lehet tudni, hogy a legnagyobb szerb párt, a Szerb Haladó Párt kit indít a választáson. A közvélemény-kutatások szerint a legtöbb szavazatra a jelenlegi kormányfő, Aleksandar Vucic számíthatna, ám ő eddig nem utalt arra, hogy indulna, így pártja várhatóan az eddigi elnököt, Tomislav Nikolicot támogatja majd.

A sajtóban megjelent információk szerint a kormánykoalíció pártjai nem indítanak külön jelölteket, hanem egyetlen induló mögött sorakoznak fel. Amennyiben ez így történik, a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem lesz magyar elnökjelölt Szerbiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!