Lemondott az európai ügyekkel megbízott miniszter Montenegróban

Külföld, 2018.02.22

Lemondott Aleksandar Pejovic, az európai ügyekkel megbízott montenegrói miniszter, aki egyben az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat is vezette - adta hírül csütörtökön a Vijesti.me montenegrói hírportál.

Pejovic "erkölcsi okokkal" indokolta lemondását. A döntést azt követően hozta meg, hogy az Adria-parti ország korrupcióellenes ügynöksége megállapította, a miniszter törvényt szegett azzal, hogy egyszerre volt kormánytag, valamint Montenegró európai uniós nagykövete. Az ügynökség indoklása szerint a montenegrói jogszabályok szerint a miniszterek nem vállalhatnak megbízatásukkal egy időben más funkciót.

Aleksandar Pejovic kijelentette, jogorvoslattal fog élni, és bebizonyítja, hogy nem szegte meg a hatályos montenegrói törvényeket. Mint mondta: a kormány nevezte ki uniós nagykövetnek, és ebben a horvát, valamint a szerbiai példát követték, ahol az uniós főtárgyaló egyben a brüsszeli EU-nagykövetség vezetője is. Ezért szerinte nincs érdekellentét a két megbízatás között.

A Vijesti.me értesülései szerint Aleksandar Pejovic tavaly május óta uniós nagykövetként havonta 4690 eurót keresett, valamint további mintegy kétezer eurót kapott brüsszeli szállásának biztosítására.

Brüsszel és Podgorica között 2012 decemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, és eddig 30 tárgyalási fejezet nyílt meg. Az Európai Bizottság legfrissebb bővítési jelentése szerint Montenegró 2025-re válhat az EU teljes jogú tagjává.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!