Lengyel jelentés: a szmolenszki légikatasztrófát nem a pilóták hibája, hanem robbanás okozta

Külföld, 2018.04.11

A szmolenszki légikatasztrófát nem a pilóták hibája, hanem egy sor szándékos, egyebek között a gép oroszországi javításakor tett intézkedés, végül a levegőben történt robbanás okozta - áll abban az időközi műszaki jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra Varsóban a lengyel minisztériumi vizsgálóbizottság.

A dokumentumot a PAP hírügynökség tette közzé azzal párhuzamosan, hogy az Antoni Macierewicz volt nemzetvédelmi miniszter vezette bizottság megkezdte a vizsgálat eddigi eredményeinek ismertetését. A jelentés szerint a gép a szmolenszki repülőtér előtt mintegy 900 méterrel felrobbant, s nem pedig egy nyírfának ütközött, ami az orosz vizsgálóbizottság jelentése szerint a katasztrófát okozta.

Macierewicz a konferencián kétségtelennek nevezte, hogy robbanás történt, elmondta viszont: még vizsgálják, mi okozta ezt, "hol helyezhették el esetleg a robbanóanyagot". A bizottság szakértői elmondták: az üzemanyag esetleges belobbanása okozta robbanás másfajta károkat okozott volna, mint amilyeneket adott esetben észleltek, és másképpen néznének ki a roncsok a földnek ütközéskor történt robbanás után is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!