Lengyel kormányszóvivő: kisebbségi kabinetet alakíthat a Jog és Igazságosság

Külföld, 2020.09.18

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Varsó, 2020. szeptember 18., péntek (MTI) -&nbsp;&nbsp;Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő pénteken a tervezett kormányátalakításról folytatott egyeztetések kapcsán.

Müller azt követően nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak, hogy a parlamenti alsóházban, a szejmben péntekre virradóra több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta a kormánypárti tervezetet az állatvédelmi törvény módosításáról.

A többi között a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform támogatásával mégis megszavazott, a szenátus elé kerülő jogszabály tiltja a szőrmeállatok tenyésztését, és csupán a hazai szükségletek kielégítésére korlátozza a rituális (kóser, halal) vágást. A törvény a kisebb kormánykoalíciós pártok, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés szerint hátrányos helyzetbe hozza a lengyel állattenyésztők egy részét.

A törvény ellen a fő kormánypárt, a PiS 14 tagja is szavazott, köztük Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter.

Müller szerint a szavazás "olyan mozzanat volt, amelyben tükröződtek az utóbbi hetek, hónapok kormánytáboron belüli vitái". A szóvivő egyrészt az október elejére bejelentett kormányátalakítás körüli feszültségekre utalhatott, de kijelentése vonatkozhatott a nyár eleji kormánykoalíciós válságra is. Az akkor lemondott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Gowin (az Egyetértés elnöke) a parlamentben hozzájárult az eredetileg május elejére kiírt, végül júliusban megtartott elnökválasztás elhalasztásához.

A kormányszóvivő szerint a fennálló helyzet többféleképpen megoldható, a PiS kisebbségi kabinetjének összeállítása mellett lehetséges az előrehozott parlamenti választás is. Müller - amint péntek reggel a PiS több más vezető politikusa is - aláhúzta: a kormánykoalíción belül folytatott kormányátalakítási tárgyalások leálltak.

A PiS-frakció elnöke, a szejm alelnöke, Ryszard Terlecki péntek délelőtti sajtóértekezletén kijelentette: a kormánykoalíció "gyakorlatilag nem létezik". Közölte: a párt vezetése hétfőn dönt további lépésekről.

A kisebb kormánykoalíciós tagok esetében a szavazási magatartásuk mellett Terlecki kifogásolta, hogy e tömörülések "egyre újabb elvárásokkal" álltak elő a kormányátalakítási tárgyalásokon.

Az állatvédelmi törvénymódosítás ellen szavazó PiS-képviselők, köztük Ardanowski miniszter párttagságát Jaroslaw Kaczynski pártelnök péntek délután felfüggesztette. Terlecki korábbi bejelentése szerint a felfüggesztés eltávolítást is jelent a parlamentben, illetve regionális szinten betöltött tisztségekből.

A Szolidáris Lengyelországot jelenleg Zbigniew Ziobro igazságügyi, valamint Michal Wos környezetvédelmi miniszter képviseli a kormányban. Az Egyetértés soraiból Jadwiga Emilewicz tölti be a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri, Wojciech Murdzek pedig a felsőoktatási és tudományi miniszteri posztot. Az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után mindkét kispártnak csak egy-egy tárca jutna.

A kormánytábor a 460 fős szejmben összesen 235 mandátummal rendelkezik, ebből 36 képviselő a két kisebb koalíciós párt tagja, a többiek - köztük a pénteken felfüggesztett 14 honatya - a PiS-hez tartoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!