Lengyel külügyminiszter: a lengyelországi állandó amerikai támaszpont nem sértené a NATO-Oroszország megállapodást

Külföld, 2018.09.21

Nem sértené az 1997-ben kötött NATO-Oroszország megállapodást, ha az Egyesült Államok állandó katonai támaszpontot létesítene Lengyelországban - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita című lengyel napilapban pénteken megjelent interjúban.

Az állandó lengyelországi amerikai támaszpont létrehozására Andrzej Duda lengyel elnök tett javaslatot a Donald Trump amerikai elnökkel tartott keddi washingtoni találkozóján. Trump méltatta Varsó készségét a támaszpont infrastruktúrájának finanszírozására, és kijelentette, hogy a bázis "hasznos lehetne a biztonság növelése szempontjából".

Czaputowicz emlékeztetett: 2017 elejétől Lengyelországban több mint 3 ezer amerikai katona állomásozik állandó rotációs jelleggel, féléves ciklusokban váltva egymást. Arra a felvetésre reagálva, hogy az állandó bázis kiépítése megszüntetné az 1997-es NATO-Oroszország alapokmányban rögzített, Lengyelország NATO-beli státuszát illető korlátozást, megállapította: "ilyen korlátozás nem létezik".

Moszkva rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését az orosz vezetés az említett alapokmány megsértésének tekintené. A dokumentumban a NATO önkorlátozást vállalt az új tagállamok területén.

Czaputowicz az alapokmány vonatkozó részeit úgy értelmezte, hogy azok "politikai jellegű" előírások, nincs jogerejük. "Ráadásul +jelentős+ katonai jelenlétről esik ott szó", és az említett "+politikai önkorlátozást+ a biztonságilag kedvező környezettől teszik függővé" - fejtette ki a lengyel külügyminiszter, hozzáfűzve: "Mint tudjuk, a NATO keleti szomszédságában a helyzet jelentősen megromlott". Ennek példájaként a 2014-ben kirobbant ukrajnai konfliktust emelte ki.

Úgy vélte: a lengyelországi bázis tervét az Egyesült Államok jelenleg "inkább pozitívan" értékeli, mint olyat, amely jelentősen növelné a NATO védelmi és elriasztó képességeit. A legfontosabb döntést ez ügyben majd az amerikai kongresszus hozza meg - húzta alá. "A demokraták és a republikánusok egyaránt fenyegetésként fogják fel Oroszországot, ezért kedvezően viszonyulnak javaslatainkhoz" - mondta Czaputowicz. Szerinte az Egyesült Államokban ez ügyben jövő év tavaszán születhetnek az első döntések.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője pénteken az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta: a támaszpont elhelyezéséről egyelőre nincsenek konkrét döntések, a varsói kormány számára viszont fontos lenne, ha ezt Lengyelország északkeleti, illetve keleti részében építenék ki.

Dworczyk "megközelítőnek" nevezte a kedden Trump által is említett, 2 milliárd dollár értékű tervezett lengyel hozzájárulást a bázissal összefüggő infrastruktúra kiépítéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!