Lengyel külügy: Kijev döntései megkérdőjelezik a lengyel-ukrán stratégiai partnerséget

Külföld, 2017.11.10

Kijevnek az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását megakadályozó döntései megkérdőjelezik a lengyel-ukrán stratégiai partnerségi nyilatkozatot - ezt az álláspontot fejtette ki a varsói parlamenti meghallgatáson a lengyel külügyi tárca képviselője.

A lengyel alsóház (szejm) csütörtökön a késő esti órákban napirendre tűzte a szomszédos országokkal ápolt viszonyra vonatkozó képviselői interpellációkat. Ezek során a lengyel-ukrán kapcsolatokat érintő kérdésekre Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes válaszolt. Cichocki érthetetlennek és felháborítónak nevezte ukrán tisztségviselők egyes döntéseit, melyek megtiltják a háborús konfliktusok lengyel áldozatai sírjainak feltárását.

Ezzel arra utalt, hogy Kijev áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, amely a lengyel és az ukrán nemzeti emlékezet intézetének együttműködése keretében zajlik. Többek között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatainak sírjait tárnák fel.

Cichocki azt is nyugtalanítónak nevezte, hogy Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője illegálisnak nevezte a Kijev melletti Bikovnya faluban létesített temetőt. Bikovnyában közel 3 és fél ezer lengyel nyugszik, akiket a katyni mészárlás - legalább 22 ezer lengyel hadifogolynak a szovjet NKVD által végrehajtott, bírósági ítélet nélküli kivégzése - úgynevezett ukrajnai listáján tartanak számon.

A lengyel diplomata felidézte: Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter október végén Kijevben miniszteri szintű konzultációkat javasolt az emlékművek védelméről és a közös múlt feltárásáról. Az ukrán fél azonban elutasította a javaslatot, ami "nem a lengyel külpolitikát terheli meg, hanem az ukrán államét, amely ma megkérdőjelezi a stratégiai partnerségi nyilatkozatot" - jelentette ki Cichocki, utalva a két állam elnöke által tavaly augusztusban Kijevben aláírt dokumentumra.

A parlamenti meghallgatást megelőzően a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilap arról számolt be, hogy Vjatrovics azon személyek egyike, akikre a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által múlt héten kilátásba helyezett beutazási tilalom vonatkozik. Maga Waszczykowski csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva nem erősítette meg a lapértesülést.

A külügyminiszter csütörtökön a Nasz Dziennik konzervatív lengyel napilapnak adott interjúban az ukrajnai helyzet kapcsán hangsúlyozta: "Az ukrajnai orosz beavatkozás nem lehet kifogás a problémák megoldásának elodázására, a reformok késleltetésére". "Mi még türelmesek vagyunk, más európai országok viszont, mint Magyarország és Románia, már nyíltan az ukrán érdekek ellen kezdenek cselekedni" - jelentette ki, megemlítve, hogy a magyar vétó miatt nem tartják meg a NATO-Ukrajna-bizottság decemberi külügyminiszteri ülését.

Andrzej Duda lengyel elnök péntek reggel a Radio Warszawa fővárosi katolikus rádiócsatornának nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ukrán hatóságok "egyes képviselői tagadják a történelmi igazságot", egyúttal aláhúzta, hogy a lengyel-ukrán viszonyt "sokoldalúan kell megközelíteni" .

Arra a kérdésre válaszolva, hogy támogatja-e a Waszczykowski által bejelentett - de eddig nem ismertetett - a lengyelellenes vezető ukrán tisztségviselők nevét tartalmazó "feketelistát", Duda elmondta: a külügyminiszter "nagyon határozott módon nyilatkozott, és ő lesz az, aki majd döntéseket hoz, mert ez az ő tárcájának hatásköre". "Magam viszont kiállok amellett, amit megmondtam: vannak bizonyos esetek, amikor elfogadhatatlan a hangnem, és elfogadhatatlanok azok, akik ezt a hangnemet képviselik".

Decemberre tervezett ukrajnai látogatásáról Duda a Nasz Dzienniknek pénteken elmondta: hivatala jelenleg mérlegeli ennek megvalósítását. "Az ügy többrétegű" - mondta, fontosnak nevezve egyebek között azt, hogy a munkalátogatás során az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) januártól betöltendő nem állandó lengyel tagság kapcsán az ukrán válság megoldásáról egyeztetne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!