Lengyel külügyminiszter: a német kormány hiánya egész Európát nyugtalanítja

Külföld, 2017.11.21

Egész Európát nyugtalanítja az, hogy Németországnak nincs (új) kormánya - jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kedden, a lengyel közszolgálati rádiónak a sikertelen német kormánykoalíciós tárgyalásokról nyilatkozva.

A lengyel diplomácia vezetőjétől az interjú során egyebek mellett megkérdezték, hogy nyugtalanítónak tekinti-e Lengyelországra nézve a (választások után felálló új) német kormány hiányát. "Egész Európát nyugtalanítja ez" - válaszolt Waszczykowski, kifejtve: Németország a földrész gazdaságilag legerősebb állama, "óriási" politikai befolyása van az Európai Unióban, a NATO-ban és az egész világban. "A kormány hiányának pedig a külpolitika bizonyos passzivitása a következménye" - fűzte hozzá.

"Az EU-ban jelenleg együttműködésre van szükség" - hangsúlyozta Waszczykowski, vélhetően a zsákutcába jutott német kormánykoalíciós tárgyalások szélesebb összefüggéseire, az EU-t gyötrő válságok kezelésének szükségességére utalva.

Hétfőre virradóra a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) kivonult a németországi kormányalakítási tárgyalásokról, és ezzel kudarcba fulladtak a négypárti koalíciós egyeztetések. Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ezt követően úgy nyilatkozott, hogy nem mond le posztjáról, és előrehozott választások kiírása esetén újból megpályázza a kancellári tisztséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!