Lengyel külügyminisztérium: megvannak az alkotmánybíróság szabályos működésének feltételei

Külföld, 2017.02.20

Az alkotmánybíróságról szóló új lengyel törvények elfogadásával, új alkotmánybírósági elnök megválasztásával megteremtődtek a testület szabályos működésének feltételei - közölte hétfőn az Európai Bizottsággal a lengyel külügyi tárca.

A minisztérium honlapjára feltett közlemény ismerteti az Európai Bizottságnak (EB) küldött levelet, amellyel Varsó válaszolt a vele szemben tavaly februárban elindított jogállamisági mechanizmus keretében megfogalmazott brüsszeli fenntartásokra.

A lengyel fél "tárgyilagos magyarázatot" adott az EB kifogásaira, és ismételten aláhúzta, hogy az alkotmánybíróságra vonatkozó belpolitikai vita nem ad okot a jogállamiság "rendszerjellegű megsértéséről" szóló megállapításokra - áll a dokumentumban.

A lengyel alkotmánybíróságról szóló új törvények megfelelnek a témakörre vonatkozó európai elveknek - szögezte le a tárca, utalva a tavaly decemberben hatályba lépett, az alkotmánybíróság munkáját részletesen szabályozó három jogszabályra.

A dokumentum kitért arra is, hogy tavaly év végén a lengyel államfő beiktatta a taláros testület új elnökét, Julia Przylebskát. Przylebska elődje, a kilencéves mandátuma kitöltése után nyugalmazott Andrzej Rzeplinski többször keményen bírálta a jelenlegi kormányt az alkotmánybírósági reform miatt.

A lengyel kormányzat "elsőrendű célja a demokratikus jogrend megerősítése", ezért "nyitottsággal fogadja az alkotmánybíróság hatékonyabb működését célzó mindenféle javaslatot" - idézi a közlemény a Brüsszelnek küldött választ.

A közlemény egyúttal hangsúlyozza: az EB-vel folytatott párbeszéd során a "szuverenitás, szubszidiaritás és a nemzeti identitás" iránti tiszteletet kellene szem előtt tartani. A dokumentum e szabály megsértésének "kirívó példájaként" említi Frans Timmermans múlt pénteki felszólalását.

Az EB első alelnöke a Müncheni Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) egyik pódiumbeszélgetésén éles szóváltásba került Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel, s ennek során arra hívta fel az uniós tagállamokat, hogy támogassák az EB-t a Varsóval folytatott vitában.

"Az EB nem képes egyedül cselekedni, a tagállamok segítségére van szükség" - jelentette ki a holland politikus, majd Angela Merkel német kancellár múlt heti, nyugodt légkörben zajló varsói látogatására célozva hozzátette: megérti, hogy a német kormány "a történelmileg terhelt lengyel-német kapcsolatok miatt" e vitában "tudatosan nem vesz részt".

Több lengyel politikus, köztük Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külpolitikai államtitkára agresszívnak minősítette Timmermans fellépését.

Az EB a jogállamisági mechanizmus keretében tavaly júliusban ajánlásokat fogalmazott meg Varsó számára, decemberben pedig két hónapot adott a kormánynak arra, hogy rendezze az aggályos kérdéseket. A határidő kedden jár le.

Timmermans bejelentette, további intézkedések során nem zárják ki a Varsó uniós szavazati jogának felfüggesztését eredményező eljárás megindítását sem. Az ilyen szankciók kivetéséhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatása szükséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!