Lengyel művelődési tárca: a nemzetközi bizottság egyhangúlag döntött az orosz fél be nem kapcsolásáról a sobibóri emlékkomplexum létrehozásába

Külföld, 2017.08.01

A sobibóri haláltábor helyén létrehozandó nemzetközi emlékközpont megvalósításán dolgozó nemzetközi bizottság egyhangúlag döntött arról, hogy a munkába az orosz félt nem kapcsolják be - reagált kedden a lengyel művelődési tárca Moszkva tiltakozására.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn ruszofóbiával és saját történelemszemléletének másokra erőltetésével vádolta meg Varsót az ügy kapcsán.

A lengyel kulturális és nemzeti örökségi minisztérium a PAP hírügynökségnek eljuttatott közleményben leszögezi: a náci haláltábor helyén létesítendő emlékkomplexum projektjét Hollandia, Izrael, Szlovákia és Lengyelország képviselői irányítják közösen.

A nemzetközi bizottság a június 12-én és 13-án megtartott ülésén egyhangú döntést hozott arról, hogy a munkát az eddigi - már tíz éve fennálló - összetételben folytatják, hogy "így hatékonyan véghez vigyék a már előrehaladott munkát" - áll a közleményben.

A bizottság döntése viszont nem jelenti azt, hogy a nemzetközi testület elutasítaná Oroszország részvételének egyéb formáit - szögezi le a lengyel művelődési tárca, rámutatva arra, hogy többek között a sobibóri felkelés 75. évfordulóján számítanak az orosz részvételre, és erről Moszkvát már hivatalosan tájékoztatták.

Oroszország tavaly jelezte, hogy kész csatlakozni a sobibóri haláltábor helyén létesítendő emlékmúzeum létesítéséhez.

A megszállt Lengyelország sobibóri vasútállomása közelében 1942 májusa és 1943 októbere között működött haláltábor, amelyben a nácik becslések szerint 150-250 ezer embert pusztítottak el, túlnyomórészt Lengyelországból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Csehszlovákiából és a Szovjetunióból odaszállított zsidókat.

A haláltábor helyén létesítendő emlékmúzeumról 2008-ban állapodott meg Lengyelország, Izrael, Hollandia és Szlovákia. A múzeum építészeti tervét 2013-ban választották ki a Lengyel-Német Megbékélés Alapítvány által szervezett pályázat útján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!