Lengyelország vezérkari tiszteket is küld a NATO romániai dandárjába

Külföld, 2017.04.28

Lengyelország katonai alegységeket és vezérkari tiszteket küld a NATO Romániában létesítendő nemzetközi dandárjába, jövő évtől kezdődően pedig a két ország pilótái közösen fognak járőrszolgálatot teljesíteni F-16-os harci gépeken a román légtérben - derült ki az Antoni Macierewicz lengyel és Gabriel Les román nemzetvédelmi miniszter pénteki találkozóját követő bukaresti sajtóértekezleten.

A két tárcavezető egyetértett abban, hogy Romániának és Lengyelországnak is kulcsszerepe van egy-egy stratégiai térség védelmében. "Románia ugyanolyan kiemelt védelmi zóna Európa déli részén, mint Lengyelország a Balti-tenger térségében" - mutatott rá Macierewicz.

Vendéglátója felidézte: Románia is részt vesz egy századdal a NATO előretolt, amerikai parancsnokság alatt működő lengyelországi haderejében. "Ez a kölcsönösség a konkrét bizonyíték az országaink közötti szolidaritásra és egységre" - mondta a román védelmi miniszter.

Les hozzátette: az F-16-os program részeként a román légierő képzési központját is korszerűsítették, így alkalmassá vált a közös gyakorlatozásra és képzési programokra. A román védelmi miniszter az amerikai rakétapajzs romániai támaszpontján végzett munkálatokról és biztonsági intézkedésekről is tájékoztatta lengyel kollégáját. A korábbi tervek szerint az Oroszország által kifogásolt rakétavédelmi rendszer fejlesztését Lengyelországban folytatnák.

A román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) szeptemberben döntött arról, hogy Olténia fővárosába, a Románia déli részén található Craiovára telepítik azt a nemzetközi NATO-dandárt, amelynek létrehozásáról az észak-atlanti szövetség tavalyi varsói csúcstalálkozóján született döntés. Bár a bukaresti sajtóban több találgatás jelent meg azóta az ebben részt vevő NATO-szövetségesek listájáról, sem a dandár összetételéről, sem hadrendbe állításának időpontjáról nem hangzott még el hivatalos bejelentés.

Craiova mintegy 60 kilométernyire található a deveselui katonai támaszponttól, ahol tavaly felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!