Lerakták a kárpátaljai mezővári új óvoda alapkövét

Külföld, 2016.12.19

Lerakták a kárpátaljai mezővári új óvoda alapkövét hétfőn, az intézmény építésére a hódmezővásárhelyi önkormányzat indított gyűjtést, amelyre mintegy 65 millió forint támogatás érkezett - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Az alföldi város közgyűlése tavaly tavasszal döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú Mezővári községben, és a beruházás érdekében adománygyűjtést indítanak. A kezdeményezéshez több százan csatlakoztak, magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások, környékbeli települések eddig 42 millió forintot ajánlottak föl, a pénzbeli felajánlások mellett hódmezővásárhelyi cégek pedig vállalták többek között építőanyagokkal, szaniterekkel segítik az építkezést.

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) hódmezővásárhelyi alpolgármester az ünnepségen bejelentette, az önkormányzat folytatja a gyűjtést.

A két település által tavaly megkötött előszerződést követően Mezővári központjában kijelölték az óvoda helyét, és elkészültek a tervek. Az új óvodában - amely már jövő ősszel fogadhatja a gyerekeket - négy csoportszoba lesz, és a kertben játszóteret is kialakítanak.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke korábban elmondta, a 3400 lakosú településen sok gyermek születik, a szülők elfoglaltsága miatt pedig korán elkezdenek óvodába járni, így az intézmény a bölcsőde szerepét is betölti.

A Mezőváriban lakók régi álma, hogy új, korszerű óvoda épüljön, és ebben sietettek segítségükre a hódmezővásárhelyiek. A régi monumentális épületet még 1985-ben a helyi termelőszövetkezet emelte. Az óvodában a központi fűtés pedig talán azóta nem volt bekapcsolva, mióta az országot Ukrajnának hívják - fogalmazott a püspök.

A tervek szerint a száz férőhelyes óvoda épületének tulajdonosa és az intézmény fenntartója az egyházkerület lesz. A helybeliek igyekezetükön, tettrekészségükön kívül csak munkás két kezüket tudják a kezdeményezés mellé tenni, így nagyon fontos számukra Hódmezővásárhely és az ott élők támogatása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!