Letette hivatali esküjét Frank-Walter Steinmeier, Németország új államfője

Külföld, 2017.03.22

Letette hivatali esküjét szerdán Berlinben a német szövetségi törvényhozás két házának (Bundestag, Bundesrat) együttes ülésén Németország új államfője, Frank-Walter Steinmeier.

A hívő evangélikus politikus a német nép szolgálatára és az alaptörvény védelmére tett esküjét az "Isten engem úgy segéljen" kijelentéssel zárta.

Beszédében kiemelte, hogy az autoriter erők iránt Európa egyes részein is megmutatkozó vonzódás valójában "menekülés a múltba a jövőtől való félelem miatt".

Félni azonban nem szabad a jövőtől, mert a félelem a diktatúrák és autoriter rendszerek hajtóereje, a jövő pedig nem sorsszerű, kikerülhetetlen események sora, hanem alakítható, formálható. A véres 20. század és két világháború tanulságai után nem szabad visszafordulni a múltba, "a bezárkózás és a nemzeti túlbuzgóság régi mintázati" felé, hanem bátran kell viszonyulni a jövőhöz.

"A bátorság a demokrácia életelixírje", és "a bátrak államformája a demokrácia" - hangsúlyozta a német államfő.

A demokrácia erejét nem valamiféle küldetéstudat adja, hanem "a képesség az önkritikára és önmaga jobbítására". A demokrácia az egyetlen államforma, amely "megengedi a hibákat, mert rendelkezik beépített korrekciós képességgel". A demokrácia az eltérő érdekek, a fiatalok és az idősek, a város és a vidék, a gazdaság és a környezet érdekeinek "békés egyeztetése".

Ehhez azonban állandó párbeszédre és vitára van szükség, de nem csak azokkal, "akiket a Facebook barátnak jelöl", hanem az eltérő nézeteket képviselő emberekkel is. Ezért ki kell mozdulni a mindig csak a saját véleményt erősítő kommunikációs burokból, a "visszhangkamrából" és az internet anonimitásából, ahol egyre inkább elmosódik a kimondható és a kimondhatatlan határa és "az agresszív mértéktelenség nyelve uralkodik", és ragaszkodni kell a tények és a hazugságok szétválasztásához - emelte ki Frank-Walter Steinmeier.

"Nemcsak beszélnünk kell a demokráciáról, hanem ismét meg kell tanulnunk vitatkozni érte" - tette hozzá a szövetségi elnök, jelezve, hogy a következő hónapokban valamennyi tartományt felkeresi, hogy fórumok és látogatások révén személyesen is hozzájáruljon a demokratikus vitakultúra fejlődéséhez.

Frank-Walter Steinmeier a többi között arról is beszélt, hogy Németország elítéli a tavalyi törökországi puccskísérletet, de egyben mély aggodalommal szemléli az erőszakos hatalomátvételi kísérlet óta kibontakozott folyamatokat.

Mint mondta, ez az aggodalom ösztönzi arra, hogy Recep Tayyip Erdogan elnökhöz forduljon és figyelmeztesse, hogy "veszélybe sodor mindent, amit másokkal együtt felépített".

A német szövetségi elnök felszólította a török államfőt, hogy "hagyjon fel az elképesztő náci összehasonlításokkal", és "ne szakítsa meg a kötelékeket mindazokkal, akik mindazokkal, akik partneri kapcsolatra törekednek Törökországgal", valamint "tartsa tiszteletben a jogállamiságot, és a média és az újságírók szabadságát, és adja vissza Deniz Yücel (a Die Welt című német lap letartóztatott tudósítójának) szabadságát".

Frank-Walter Steinmeier Németország 12. szövetségi elnöke, 61 éves, eddig a szociáldemokrata párt (SPD) politikusaként tevékenykedett, 2013-tól külügyminiszter volt. Párttagságát államfői megbízatásának idejére szünetelteti. Felesége a berlini tartományi közigazgatási bíróság bírájaként folytatott munkáját szünetelteti, az esetleges érdekkonfliktusok elkerülése céljából.

A szövetségi elnök Németországban jelképes szerepet tölt be, elsősorban az ország egységét jeleníti meg, reprezentatív feladatokat lát el. A megbízatás öt évre szól és egyszer meghosszabbítható, újabb öt évre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!