Letöltendő börtönre ítéltek terrorista propagandáért Romániában egy Arges megyei román állampolgárt

Külföld, 2018.02.27

Terrorista propagandáért és terrorista célú adatgyűjtésért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy Arges megyei román állampolgárt a pitesti-i táblabíróság - közölte kedden internetes oldalán az Adevarul című lap.

A magát Ibrahimnak nevező 40 éves Ionut Balant tavaly nyáron vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), mivel azt feltételezték róla, hogy merényletet tervezett egy romániai katonai támaszpont ellen.

A Musatesti községből származó férfi nyolc évig élt Franciaországban, ahol 2015-ben lopásért letartóztatták. Az Adevarul úgy tudja: a francia börtönben töltött néhány hónap alatt került kapcsolatba a 2015 novemberi párizsi merényletekért is felelős dzsihadista csoport egyes tagjaival, az ő hatásukra tért át az iszlám hitre és kezdett radikalizálódni.

A hazájába visszatért férfit 2015-ben kezdte figyelni a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), amikor egy román területen működő külföldi katonai támaszpont környékén kezdett kémkedni: adatokat gyűjtött a létesítmény bejáratairól, őrzésének módjáról, a SRI szerint annak érdekében, hogy ezeket az információkat eljuttassa a francia börtönben megismert dzsihadista csoporthoz.

Balan 2016 novembere óta az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelképeit tartalmazó fotókat és videofelvételeket osztott meg Ibrahim néven közösségi oldalakon a szervezet által végrehajtott támadásokról, kivégzésekről, lefejezésekről, és követőit is hasonló cselekmények elkövetésére buzdította.

A pitesti-i táblabíróság a terrorcselekmények elkövetése céljából végzett adatgyűjtésért, valamint terrorista szervezetek népszerűsítéséért és terrorcselekményekre való uszításért ítélte három év szabadságvesztésre a férfit, ugyanakkor elrendelte a terrorista propagandára használt laptopjának elkobzását.

Az ítélet nem jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!