Líbia - Erdogan és Trump szorosabb együttműködésről állapodott meg a tartós stabilitás biztosítása érdekében

Külföld, 2020.07.14

Recep Tayyip Erdogan török és Donald Trump amerikai elnök kedden arról állapodott meg telefonon, hogy országaik két szövetségesként szorosabban összedolgoznak Líbia tartós stabilitásának biztosítása érdekében - közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan és Trump legutóbb június első felében beszélt egymással telefonon, és ezután a török elnök azt mondta, hogy szerinte a tárgyaláson elért megállapodások "új korszakot" nyithatnak Líbiában. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hetekkel később úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok vonakodik meghatározó szerepet vállalni a líbiai konfliktusban.

Törökország Líbiában a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást, amely a közelmúltban lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok 14 hónapon át tartó offenzívája Tripoli ellen összeomlott, és a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege erőfölénybe került a hadúr csapataival szemben. Haftar erőit mások mellett Oroszország segíti.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba.

Erdogan és Trump keddi telefonbeszélgetésén egyetértett abban is, hogy jó lenne, ha a török-amerikai kereskedelmi forgalom elérné a 100 milliárd dollárt, valamint további kétoldalú témákról és regionális fejleményekről is egyeztettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!