Líbia - Lavrov a fegyveres konfliktus rendezéséről tárgyalt a tobruki parlament elnökével

Külföld, 2020.05.26

A líbiai konfliktus rendezéséről tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Agila Száleh Íszával, a Tobrukban székelő képviselőház elnökével - közölte kedden az orosz diplomáciai tárca.

A felek a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint egyetértettek abban, hogy a kelet- és a nyugat-líbiai katonai és politikai tábor közötti elhúzódó konfliktus erőszakos megoldásának nincs perspektívája, valamint abban is, hogy haladéktalanul konstruktív pátbeszédet kell kezdeni az összes líbiai politikai erő bevonásával.

Lavrov támogatásáról biztosította a líbiai parlementi elnök április 23-án bejelentett kezdeményezését, amely a katonai műveletek azonnali beszüntetésére és a Líbián belüli tárgyalások aktivizálására hívott fel, a problémák kompromisszumon alapuló megoldása és az egységes hatalmi szervek létrehozása érdekében. A felek emellett megvitatták a líbiai konfliktus rendezésének néhány nemzetközi aspektusát, egyebek között a berlini Líbia-konferencián elfogadott döntések és az azokat rögzítő ENSZ BT-határozat végrehajtását.

A Líbia fővárosában, Tripoliban működő egységkormányt a nemzetközi közösség elismeri, jóllehet ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halífa Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában. A tripoli egységkormányt Törökország katonailag támogatja, a kiterjedt kelet- és dél-líbiai területeket uraló Halífa Haftar tábornok pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Halífa Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította a parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereget Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!