Líbia - Német külügyminiszter: hajlandó a tűzszünetre a líbiai kormány legfőbb ellenfele

Külföld, 2020.01.16

Hajlandó a tűzszünetre Halífa Haftar tábornok, a nemzetközileg elismert líbiai kormány legfőbb ellenfele - jelentette be a német külügyminiszter csütörtökön Bengáziban.

Heiko Maas a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjével folytatott megbeszélése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Halífa Haftar készen áll a tűzszünetre, függetlenül attól, hogy a hét elején Moszkvában még nem írta alá az erről szóló megállapodást.

A német diplomácia vezetője hozzátette: Halífa Haftar arra is hajlandó, hogy részt vegyen vasárnap Berlinben a német kormány és az ENSZ együttműködésével szervezett nemzetközi Líbia-konferencián.

A tanácskozáson részt vesz Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök is, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány vezetője - jelentette az n-tv német hírtelevízió a kormányfő hivatalának közleményére hivatkozva.

Ugyancsak megerősítette részvételi szándékát csütörtökön Emmanuel Macron francia államfő és Boris Johnson brit miniszterelnök, korábban pedig Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is jelezte, hogy ott lesz a berlini konferencián.

Oroszország és egy sor további térségi tényező, köztük Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek az LNA és Halífa Haftar mellé állt a Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta tartó líbiai polgárháborúban, Törökország viszont Fájez esz-Szarrádzs kormányát támogatja, nemcsak jogi értelemben, hanem katonai erővel is.

A kormány fennhatósága csupán a fővárosban, Tripoliban és környékén érvényesül, a kormány mellett egymással is hadakozó fegyveres csoportok között a legnagyobbként és legerősebbként számon tartott LNA pedig az ország déli és keleti részét uralja, és Tripoli bevételére készül.

Az LNA művelete még tavaly tavasszal indult, de elakadt. Decemberben Halífa Haftar bejelentette, hogy csapatai új lendületet vesznek, és hamarosan elkezdődik a mindent eldöntő offenzíva. Ezután lépett közbe az orosz és a török vezetés, kezdeményezésükre folytattak tűzszüneti tárgyalásokat a konfliktusban szemben álló felek képviselői az utóbbi napokban Moszkvában.

A berlini vezetés más megközelítéssel törekszik a rendezésre, nem a konfliktus közvetlen résztvevőire, hanem a náluk befolyással rendelkező külső tényezőkre összpontosít. A tavaly szeptemberben elindított úgynevezett berlini folyamat célja így a líbiai megbékéléshez szükséges nemzetközi légkör, háttér kialakítása.

A német kormány ezzel António Guterres ENSZ-főtitkár és a világszervezet Líbiával foglalkozó különmegbízottja, Ghassan Salame munkáját támogatja. Több magas szintű megbeszélés után úgy ítélték meg, hogy megérett a helyzet egy állam-, illetve kormányfői szintű tanácskozásra.

Angela Merkel kancellár meghívására Oroszország, Törökország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek mellett az Egyesült Államok, Kína, Olaszország, Egyiptom, Algéria és a Kongói Köztársaság, valamint az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga is hivatalos a berlini találkozóra. Egyelőre nem ismert, hogy Vlagyimir Putyin, Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron, Boris Johnson, illetve Halífa Haftar és Fájez esz-Szarrádzs mellett kik fogadták még el a meghívást, így például nem tudni, hogy elutazik-e a német fővárosba Donald Trump amerikai elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!