Líbia - Török külügyminiszter: a francia kormány valótlanságot állít a török hajók incidensének ügyében

Külföld, 2020.07.02

A francia kormány bocsánatkéréssel tartozik a török kormánynak, amiért valótlanságot állít a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére indított földközi-tengeri NATO-küldetésben a török hajókkal történt, júniusi incidens ügyében - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

A török diplomácia vezetője Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, hogy míg a török kormány "tanácsadóként" segíti a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt, a francia kormány a tilalmat megszegve fegyverszállításokkal támogatja a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereget, amely az egységkormány hatalmának megdöntésére tör az észak-afrikai országban.

A francia kormány továbbá valótlanságot állít egy június 10-i földközi-tengeri incidenssel kapcsolatban, hiszen nem igaz, hogy török hadihajók ellenséges módon, úgynevezett célmegjelölő radarokkal fogtak be egy francia hadihajót, amely Líbiába irányuló fegyverszállítás gyanúja miatt meg akart állítani egy török hadihajók által kísért teherszállító hajót. Meglehet, hogy a francia kormányt félrevezették, hamis információkkal látták el, mindenesetre Ankara elvárja a "feltétel nélküli bocsánatkérést" - fogalmazott Mevlüt Cavusoglu.

Heiko Maas a két NATO-tagország közötti konfliktusról azt mondta, hogy a következtetések levonásával be kell várni az észak-atlanti szövetség keretében indított tényfeltáró vizsgálat eredményét.

Kiemelte: mindig az együttműködésre irányuló párbeszédre, a "konstruktív dialógusra" kell összpontosítani az ankarai vezetéssel kialakított viszonyban, mert Törökország nemcsak a NATO-ban partner, hanem a líbiai polgárháborútól kezdve a szíriai polgárháborún át a nemzetközi menekültügyi migráció körüli gondokig nélkülözhetetlen egy sor súlyos probléma megoldásához.

A német diplomácia vezetője rámutatott, hogy a török külügyminiszter az első EU-n kívüli vendége a koronavírus-járvány márciusi elmélyülése óta, és az első vendége a júliussal elkezdődött német soros EU-elnökség alatt.

A szívélyes fogadtatás és az utóbbi éveket jellemző hullámzó német-török kormányzati viszonyban mérsékeltnek számító hangnem ellenére a népes török küldöttség - amelyet Mevlüt Cavusoglu mellett Mehmet Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter vezetett - nem érte el fő célját, a járvány miatt Törökországra is érvényes német utazási figyelmeztetés sürgős felülvizsgálatát és visszavonását.

Mevlüt Cavusoglu hangoztatta, hogy országa járványügyileg is biztonságos környezetet biztosít a nyaralni vágyó német vendégeknek, és megbízhatóbb járványügyi adatokat közöl, mint jó néhány EU-n kívüli ország, amelyre már nem érvényes a német külügyminisztérium augusztus 31-ig szóló utazási figyelmeztetése.

Heiko Maas kiemelte, hogy nem önállóan, hanem az EU-s partnerekkel együttműködésben alakítják az utazási figyelmeztetések rendszerét, és változtatást egyelőre nem terveznek. Viszont ezentúl kéthetente felülvizsgálják a törökországi utazástól nyomatékosan eltanácsoló figyelmeztetést, amely a családi látogatásokra már most sem vonatkozik - tette hozzá.

Tavaly hozzávetőleg ötmillió német turista járt Törökországban. A csúcs 2015-ben volt, akkor 5,6 millió német vendéget fogadtak a törökországi szálláshelyeken. A németek rendszerint a második legnagyobb csoportot alkotják a Törökországot felkereső turisták körében, az oroszok után. Az idegenforgalom a török gazdaság egyik fő ágazata, nagyjából 2,6 millió embernek ad munkát a 82 milliós országban, és a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 10-11 százalékát biztosítja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!