Lombardia tartomány megoldást keres a migrációs helyzetre

Külföld, 2017.03.01

A migrációs helyzetről tanácskoztak szerdán az északnyugat-olaszországi Lombardia tartomány polgármesterei Milánóban.

A Giuseppe Sala milánói főpolgármester vezette találkozón elhangzott, hogy a tízmilliós Lombardiában több mint 1,3 millió a bevándorlók száma. Közülük mintegy 97 ezer az illegális bevándorló.

Giuseppe Sala, a kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (PD) politikusa kijelentette, hogy a bevándorlókat célzó munkahelyteremtés nélkül a befogadás nehéz feladat. Giorgio Gori, Bergamo polgármestere elmondta, hogy a városban 38 ezer bevándorlót sújtottak kiutasítási rendelettel, de a helyi hatóságok közülük csak 5800-at tudtak elszállítani Olaszországból, mert ez költséges eljárás és nehézkesen megy.

Marcello Cardore, Milánó új idegenrendészeti parancsnoka azt hangoztatta, hogy a befogadás biztonságot is kell, hogy jelentsen az olaszok és a városban letelepedett külföldiek számára is.

Az egyik leggazdagabb olasz tartománynak számító Lombardia fogadta be eddig Itáliában a legtöbb menedékkérőt, az Olaszországba érkezettek több mint húsz százalékát. Mariastella Gelmini, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) politikusa szerint a tartomány az "összeroppanás" szélén áll a migrációs teher alatt. Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője nem titkolta, arra utasította pártjának lombardiai polgármestereit, egyetlen menedékkérőt se fogadjanak be.

Giuseppe Sala ugyanakkor bejelentette, hogy május 20-án Milánó utcáin ugyanolyan menetet tartanak a migránsok befogadása mellett, amilyet február 25-én Barcelonában rendeztek 160 ezer ember részvételével.

Az olasz kormány ezzel egy időben megkezdte a menedékkérőket befogadó önkormányzatoknak ígért anyagi segítség kifizetését. Az Olasz Közlöny adatai szerint a mintegy 8000 olaszországi önkormányzatból valamivel kevesebb mint 2600-ról van szó, amelyek között összesen 100 millió eurót osztanak szét. Ötszáz eurót kapnak minden 2016-ban befogadott ember után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!